Elhunyt Arif Mardin sztárproducer

MTI
2006.06.28. 10:34

A producerek a sztárénekesekkel, vagy együttesekkel ellentétben ritkán kerülnek reflektorfénybe, bár jó néhányan közülük komoly érdemeket szereztek egy-egy karrier elindításában, vagy éppen egy zenei stílus megteremtésében. A napokban elhunyt török származású Arif Mardin a popszakma nagyjai közé tartozott, és nemcsak producerként, hanem hangszerelőként is jelentős mértékben járult hozzá többek között Aretha Franklin, Norah Jones vagy a Bee Gees karrierjéhez.

Mardin, akinek halálát rák okozta, 74 évet élt. Közgazdasági tudományokkal kezdett foglalkozni Londonban, de ötven esztendővel ezelőtt hazájában találkozott Dizzy Gillespie-vel és Quincy Jonesszal, és a velük kialakuló szoros kapcsolat nyomán ő maga is inkább a bostoni Berklee School of Music felé vette az irányt. Eredetileg a jazz érdekelte, big bandekkel akart dolgozni, de a hatvanas évek közepére belecsöppent a popbizniszbe. A Rascals együttes, majd Aretha Franklin, az Average White Band, Phil Collins, Roberta Flack, Dusty Springfield útját egyengette. A hetvenes években döntő szerepe volt a Bee Gees új stílusának kialakításában, az együttes Main Course című albumának és Jive Talkin című listavezető dalának sikerében.

Egészen más zenei világ volt Bette Middleré, Chaka Khané, de velük is kitűnően megtalálta a hangot, akárcsak a jazz olyan kiválóságaival, mint Herbie Mann, és Charles Lloyd, de a countryzene egyik legnagyobb alakjával, Willie Nelsonnal is. Több mint negyven évi sikeres munka után 2001-ben távozott az Atlantictól, amelynek addigra alelnöke is lett. Az új évezredben a Blue Note kiadónál tűnt fel ismét Norah Jones Come Away With Me című albumával, majd az énekesnő Feels Like Home című lemezével tarolt: a lemez az év albuma lett a 2003-as Grammy díjkiosztón, ő maga ugyanekkor az év producere lett. Összesen tizenkét Grammy díj dicséri magas színvonalú munkáját, hatvan általa készített korong lett arany-, vagy platinalemez. Már több mint másfél évtizede beválasztották a hanglemezipar halhatatlanjai közé.