Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

50 ezren látták a Titokzatos férfit a Szépművészetiben

2006.07.14. 14:17
Öt hét alatt csaknem 50 ezren csodálták meg Tiziano Szürke szemű férfi képmása című alkotását a Szépművészeti Múzeumban. A firenzei Palazzo Pittiből kölcsönzött műtárgyat még vasárnapig láthatja a magyar közönség.

Az idén 100 éves múzeum Géniuszok és remekművek című kamara-kiállítás sorozatának Titokzatos férfi című tárlatán a Tiziano remekmű mellett többek között Piombo, Tintoretto, Giorgone, Dürer által festett portrékat is láthat a közönség. A Firenzéből érkezett festmény értékének méltó kifejezője, hogy biztosítási értéke alapján ez legértékesebb egyedi műtárgy, amely valaha Magyarországra érkezett. A kép biztosítási értéke több mint 13 milliárd forint.

A kiállítás szervezőinek a célja, hogy bemutassák, miként formálta át Tiziano visszavonhatatlanul a portré műfaját. Tiziano portréfestészetének művészettörténeti jelentősége felmérhetetlen: e műfajt tulajdonképpen napjainkig azok a beállítások és jellemábrázoló eszközök uralják, melyeket hosszú élete során a velencei mester dolgozott ki. A Szürke szemű férfi képmása nem csupán egy magas színvonalú példája a portréművészet tizianói fordulatának, hanem talán a legnagyszerűbb mindazon képmások között, melyeket a mester népszerűsége csúcsán, az 1540-es, 1550-es évek során festett.

A kamara-kiállítás következő állomásaként augusztus 1-én Picasso szerelmei címmel nyílik kiállítás. A tárlat középpontjában a párizsi Picasso Múzeumból kölcsönzött Az olvasmány című alkotás áll majd.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?