50 ezren látták a Titokzatos férfit a Szépművészetiben

2006.07.14. 14:17
Öt hét alatt csaknem 50 ezren csodálták meg Tiziano Szürke szemű férfi képmása című alkotását a Szépművészeti Múzeumban. A firenzei Palazzo Pittiből kölcsönzött műtárgyat még vasárnapig láthatja a magyar közönség.

Az idén 100 éves múzeum Géniuszok és remekművek című kamara-kiállítás sorozatának Titokzatos férfi című tárlatán a Tiziano remekmű mellett többek között Piombo, Tintoretto, Giorgone, Dürer által festett portrékat is láthat a közönség. A Firenzéből érkezett festmény értékének méltó kifejezője, hogy biztosítási értéke alapján ez legértékesebb egyedi műtárgy, amely valaha Magyarországra érkezett. A kép biztosítási értéke több mint 13 milliárd forint.

A kiállítás szervezőinek a célja, hogy bemutassák, miként formálta át Tiziano visszavonhatatlanul a portré műfaját. Tiziano portréfestészetének művészettörténeti jelentősége felmérhetetlen: e műfajt tulajdonképpen napjainkig azok a beállítások és jellemábrázoló eszközök uralják, melyeket hosszú élete során a velencei mester dolgozott ki. A Szürke szemű férfi képmása nem csupán egy magas színvonalú példája a portréművészet tizianói fordulatának, hanem talán a legnagyszerűbb mindazon képmások között, melyeket a mester népszerűsége csúcsán, az 1540-es, 1550-es évek során festett.

A kamara-kiállítás következő állomásaként augusztus 1-én Picasso szerelmei címmel nyílik kiállítás. A tárlat középpontjában a párizsi Picasso Múzeumból kölcsönzött Az olvasmány című alkotás áll majd.