Varnus Xavér Mozart után nyomoz

Index
2006.07.21. 13:15
A hétvégén a Magyar Televízió két komolyzenei érdekességgel kedveskedik nézőinek. Szombaton, július 22-én 23.15-kor az m2-n Schiff András zongoraművész Johann Sebastian Bach harmadik Angol szvitjét játssza. A felvétel 2003. február 11-én a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia nagytermében készült, a koncert előtt Schiff rövid bevezetőben ismerteti a művet.

Vasárnap, 23-án délelőtt 10:10-kor az m1-en Varnus Xavér Az utókor ítélete című adásában a Mozart halála körüli rejtélyekről mesél. A műsorban arra keresi a választ, vajon valóban meghalt-e 1791 decemberében a fiatal zseni? Sírja helyét ma sem ismeri senki, halotti maszk és halotti anyakönyv sem készült róla, senki nem volt jelen a temetésén.

Alon Schmukler zenetörténész számos bizonyítékkal alátámasztva meglepő következtetésre jut: Mozart nyomós okokból megrendezte saját halálát, elmenekült Bécsből, s csak harminc esztendő múlva tért haza, Theophile Zamrot álnéven. A Theophile az Amadeus név görög fordítása, és a Zamrot pedig a Mozart anagrammája. Varnus Xavér ellátogat a St. Marx-i temetőbe, a feltételezett nyughelyre, s beszél a Don Giovanni sírvilágból visszatérő kőszobra, valamint Mozart halott apja közötti párhuzamról is.