Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Luthertől a Bauhausig a Magyar Nemzeti Galériában

MTI
2006.07.24. 17:39

Luthertől a Bauhausig címmel új időszaki kiállítással nyitja meg átalakított épületét kedden a Magyar Nemzeti Galéria; a tárlat 25 német múzeum 500 éves termését mutatja be. A Budavári Palota átalakított "A" épületében - a korábbi Ludwig Múzeum helyén - július 24-től október 15-ig lesz látható a Nemzeti kincsek Németországból alcímű kiállítás. A tárlat középpontjában a műkincsek, a gyűjtemények, képtárak és hanganyagok gyűjtésének története áll. A fejedelmi udvarok kincstáraitól a felvilágosodás tudományos gyűjteményein keresztül a modern múzeumokig vezet végig a gyűjtéstörténet. A budavári múzeum a három hónapos tárlat alatt százezer látogatóra számít.

A különböző tematikájú tárlat Luther Mártontól kezdve kalauzolja az érdeklődőket - a barokk, a romantika és a felvilágosodás eszmeiségén át - egészen a XX. századi Bauhaus stílusig. Festmények, szobrok, rajzok, irodalmi és zenei alkotások, ékszerek és tárgyritkaságok kerültek a múzeumba. A tárlat a német újraegyesítés 15. évfordulójára készült el, az új szövetségi tartományok és Berlin 25 múzeumának és gyűjteményének közreműködésével. A Luthertől a Bauhaus-ig című tárlatot kedden nyitják meg a nagyközönség előtt, hétfőn este protokollmegnyitót tartanak.