Illatos fehérnemű hajtogatása Milos Forman nejével

MTI
2006.07.25. 16:05
Illatos fehérnemű hajtogatója címmel jelentette meg az Ulpius-Ház Könyvkiadó Martina Formanova, azaz Milos Forman, a világhírű cseh filmrendező feleségének szórakoztató és pikáns önéletrajzi regényét.

Martina Formanová gyakran szerepelt a bulvársajtó címoldalán, hiszen tizennyolc évesen ismerkedett meg Karel Gott-tal, s majd egy évtizedig volt a show-biznisz hajdani első számú cseh csillagának a barátnője. Volt manöken, táncosnő és énekesnő, ám - mint könyvéből kiderül - a csillogó felszín mögött sokszor igencsak sivár volt a lepusztult öltözők, szállodák, bárok világának valósága.

Karel Gottnak esze ágában sem volt feleségül venni Martinát, hiszen valóságos udvartartása volt a szebbnél szebb barátnőkből. Végül a lány belátta, hogy kapcsolatuknak nincs jövője és elhatározta, hogy Amerikában kezd új életet. Az egykor körülrajongott topmodell kezdetben takarítónőként kereste kenyerét. A happy end azonban nem váratott sokáig magára: a filmvilág iránt vonzódó Martina egy szép nap megkereste Milos Formant, aki asszisztensi állást ajánlott a szép lánynak, majd hamarosan a magánéletben is összekerültek.

A könyv nem hagyományos napló, hanem életképekből összefűzött mű, amelyben a szerző, nem szépítve a történteket, kellő öniróniával írja le útkeresését, kudarcait, örömeit.

Elmondta, magának kezdett írni, majd amikor látta, hogy a történet összeáll, s esetleg másoknak is tanulságos és szórakoztató lehet, elhatározta, hogy megjelenti. " Hozzátette: szerette volna megcáfolni a bulvársajtó által róla festett hamis képet, amely vad és becsvágyó nőstényként ábrázolta.

Mint mondta, a könyv megírásával mindenekelőtt önmaga megtalálása volt a cél, amelyet bizonyos értelemben megvalósított. Immár családja, gyermekei - nyolcéves ikerfiai - vannak, vagyis elérte mindazt, amire valaha vágyott. Ám tovább kell lépni, így ősztől pszichológiát tanul majd, hogy végezvén, házassági tanácsadással foglalkozzon. Azért ezt választotta, mert egyrészt őszintén érdeklik mások gondjai, de ez a pálya újabb és újabb ötletekkel is szolgálhat további könyvek megírásához.

'"Milos Forman egyébként elolvasta a könyvet és épp azt értékelte, hogy olyan könnyedén és szellemesen írta meg a vele történteket" - mondta Martina Formanova, aki immár új regényén: a történet három férjezett New York-i asszonyról szól, akik ugyanazon a környéken, abban a miliőben élnek, amelyben ő maga.