Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Új képtár nyílik Pécsett

MTI
2006.07.26. 10:36

Az ország egyik legjelentősebb képzőművészeti magángyűjteménye, az Antal-Lusztig gyűjtemény több mint kétszáz, eddig nagyközönség elé nem került alkotása lesz látható az elkövetkező években a baranyai megyeszékhely új kiállítótermében, melyet egy XIX. század közepén épült, hosszabb ideje kihasználatlan ingatlanban alakítottak ki. Az épület annak idején a város első múzeumának adott helyet. A város új képtára szeptember 22-én, a Pécsi Napok rendezvénysorozata alatt nyitja meg kapuit.

A kiállítóterem négy szinten, 1400 négyzetméteren várja a látogatókat. Az alagsorban pincegaléria kap helyet, a földszinten az úgynevezett információs tér, valamint egy rendezvények, valamint időszakos kiállítások megtartására alkalmas terem. Az első emeleten az Antal-Lusztig gyűjteményből származó - a XIX. század végén és a XX. század elején alkotó - magyar művészek festményeit állítják ki, míg a padlástérben a grafikák lesznek láthatók, és ott helyezik el a restaurátorok műhelyét is. Az akadálymentesített épületben a mozgásukban korlátozott érdeklődők is szabadon mozoghatnak.

A beruházás 430 millió forintba került, az új kiállítótermet a Pécsi Rendezvényszervező Kht. működteti majd, a fenntartást pedig az önkormányzat vállalta. A beruházást finanszírozó bankkal kötött lízingszerződés értelmében tizenöt éven keresztül a pénzintézet lesz a tulajdonos, majd ezt követően vagy a város, vagy a rendezvényszervező társaság tulajdonába megy át az épület.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?