Árpád
-2 °C
4 °C

Elhunyt Forgách József balettművész

MTI
2006.07.31. 11:15
Hosszan tartó, súlyos betegség után elhunyt Forgách József balettművész, a Magyar Táncművészeti Főiskola főiskolai tanára, a balettmestert augusztus 3-án kísérik utolsó útjára - tájékoztatta az MTI-t hétfőn a Magyar Táncművészeti Főiskola titkárságvezetője.

A Liszt Ferenc-díjas balettmestert július 21-én érte utol a halál. A művész temetése augusztus 3-án lesz a Farkasréti temetőben. A balettmestert a Magyar Táncművészeti Főiskola saját halottjának tekinti - közölte Kovács Katalin.

Forgách József 1941-ben született Ózdon. 1959-ben végezte el az Állami Balettintézetet, Hidas Hedvig és Lőrincz György tanítványaként. 1959-ben tagja lett az Operaház együttesének, 1970-85 között pedig magántáncosa volt. 1965-72-ig az Állami Népi Együttes, 1972-től az Állami Balettintézet, 1985-től a Budapesti Kamarabalett balettmestereként dolgozott. 1990-től tanított a főiskolán. Főbb szerepei: paraszt pas de deux a Giselle-ben, a diák A csodálatos mandarinban, A fából faragott királyfi, Ámor a Sylviában, továbbá szerepelt több magyar balettfilmben is. 1970-ben Liszt Ferenc-díjjal tüntették ki, 2001-ben Kiváló művész címet kapott.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?