A Rolling Stones csak 1,6 százalékot adózik

MTI
2006.08.02. 15:28
A Rolling Stones csupán töredékét fizette be adóba az elmúlt két évtizedben szerzett hatalmas vagyonának. Hollandiában közzétett adatok szerint a rockbanda 450 millió dolláros jövedelméből mindössze 7,2 milliót fizetett be adóba, ami a teljes summának 1,6 százaléka.

Ez az információ azután vált nyilvánossá, hogy a Stones tagjai végrendeletük elkészítésén fáradoznak, hogy ne törjön ki perpatvar az örökösök között. Az együttes két alapítványt hívott életre Hollandiában, melyek a zenéjükkel, fellépéseikkel, kereskedelmi tevékenységükkel és filmjeikkel kapcsolatos szerzői jogokat kezelik, és a tulajdonjog kérdését tisztázzák, amennyiben valamelyikük meghalna.

Az alapítványok regisztrációjából kiderült, hogy a Stones 1972 óta Hollandiába helyezte át szerzői jogdíjait, ahol ezek után - más országoktól eltérően - nem kell külön adót fizetni. A kedvező hollandiai adózási viszonyok miatt követte a Stones példáját a U2 ír rockegyüttes is, amely június elsejétől ugyanazon az amszterdami címen található meg, és osztozik a "kövekkel" a holland igazgató, Jan Favie személyében is.