Miamiban betilthatnak egy kubai gyerekkönyvet

MTI
2006.08.25. 13:09
Miamiban, az Egyesült Államok negyedik legnagyobb iskolai övezetében az általános iskolákat felügyelő hatóság betiltott egy gyerekkönyvet azon az alapon, hogy az túl pozitív képest fest Kubáról.

A testület döntése értelmében a Vamos a Cuba (Menjünk Kubába) című vékonyka, 32 oldalas képes könyvet el kell távolítani az iskolai könyvtárakból. Az Amerikában élő kubai emigráció befolyásos tagjai szerint egy ilyen könyvnek nincs helye a miami iskolákban. Az óvodásoknak és az általános iskola első két osztályába járó gyerekeknek szánt, áprilisban megjelent könyvecske megtévesztő, mivel nem tájékoztat arról, hogy Kubában elnyomó hatalom van, következésképpen, mondják a bírálók, az emberek nem ehetnek, dolgozhatnak és járhatnak iskolába úgy, mint Amerikában.

Az ügy már egy szövetségi bíróság elé került, amely az amerikai Polgárjogi Szövetség keresete alapján úgy rendelkezett, hogy a gyerekkönyvet nem szabad eltávolítani a könyvtárak polcairól. A miami iskolai felügyelet azonban ragaszkodik a betiltáshoz, legutóbbi ülésén úgy döntött, megfellebbezi a bíró döntését.