Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Megtalálták Munch két ellopott világhírű képét

MTI
2006.08.31. 20:46
A norvég rendőrség megtalálta Edvard Munch két évvel ezelőtt ellopott két világhírű képét, A sikoly, illetve a Madonna címűt - jelentették be csütörtökön Oslóban egy sajtóértekezleten. Mindkét műalkotásra jobb állapotban bukkantak rá mint a hatóságok valaha remélték.

A norvég expresszionista mester, Edvard Munch (1863-1944) e két festményét 2004. augusztus 22-én az oslói Munch Múzeumban két álarcos fegyveres férfi a látogatók szeme láttára akasztotta le a falról, és pillanatok alatt nyomtalanul eltűnt a zsákmánnyal.

A tetteseket elfogták, és egy oslói bíróság idén májusban az ügy három vádlottját nyolc, hét, illetve négy évi börtönbüntetésre, továbbá mintegy 24 milliárd forintnak megfelelő kártérítés megfizetésére ítélte. A testület három vádlott ügyében felmentő ítéletet hozott. A képek hollétére azonban egészen mostanáig nem derült fény.

Az egyik elítélt, David Tosca nemrég állítólag felajánlotta, hogy visszaszolgáltatja a képeket, ha a rövidesen esedékes fellebbviteli perében az első fokúnál enyhébb büntetést szabnak ki rá.