A Katona és az Új Színház kilépett a színházi társaságból

Magyar Hírlap
2006.09.01. 12:02
Kilépett a Magyar Színházi Társaságból a Katona József Színház és az Új Színház társulata és további öt direktor is kritikákat fogalmazott meg a társasággal kapcsolatban. Közös levelükben azt firtatták, hogy miért nem volt közgyűlés, hogy mikor tárgyalták meg az éves pénzügyi tervezetet, és hogy mikor fogadták el a gazdasági tervet, valamint kérték a választmányi ülés jegyzőkönyvét. Szerintük hatékonyabb érdekvédelemre lenne szükség. Érdemi választ nem kaptak.

Ekkor a hét direktor: Alföldi Róbert (Bárka), Bálint András (Radnóti Színház), Léner Péter (József Attila Színház), Mácsai Pál (Örkény Színház), Marton László (Vígszínház), Márta István (Új Színház) és Zsámbéki Gábor (Katona József Színház) újabb levelet írt, mely szerint nem tartják elég kezdeményezőnek a Magyar Színházi Társaságot, és ezért egy kisebb, hatékonyabb érdekvédelmi szervezet megalakulását tervezik.

A direktorok elhatározták azt is, hogy a színházaik kilépnek a színházi társaságból. Ez után még kétszer, június 16-án és június 23-án üléseztek, de nem sikerült megegyezniük az új egyesület megalapításában. A Katona és az Új Színház ezután lépett ki a társaságból.