Újbuda Jazzfesztivál három helyszínen

MTI
2006.09.05. 16:09

Az A38 Hajó, a Fonó Budai Zeneház és a MU Színház lesz a házigazdája a szeptember 7-10 között a II. Újbuda Jazzfesztiválnak. Az A38 Hajón szeptember 7-én este a Marcin Olés és Bartlomiej Olés lengyel bőgős-dobos testvérpár Theo Jörgensmann német klarinétossal kezd. A társulás tavaly jelentetette meg albumát. Koncertjük a MOLto Vivace sorozat része. Őket a magyar Budbudas követi, amely a klezmert, a hiphopot és a free jazzt programozott alapokkal szólaltatja meg. A Szigetről ismert, Berlinben élő libériai Pat Appleton énekesnő szeptember 8-án lép fel a hajón. A De Phazz tagjaként tűnt fel 1999-ben. Most saját zenészeiből és fiatal magyar muzsikusokból verbuvált együttessel koncertezik. A Jambalaya zenekar 2005 májusában alakult, nevét New Orleans nemzeti ételéről kapta. A profi magyar zenészek autentikus New Orleans-i hangzásra törekednek. A zenekar énekese és zongoristája a blueskörökben ismert Nemes Zoltán.

A Kőrössy József utcai MU Színházban szeptember 8-án a Magenta együttes magyar táncokat és zenét mutat be. Horváth Csaba táncos Dresch Mihály (fúvósok) és Lukács Miklóssal (cimbalom) szerepel. Kovács Gerzson Péter táncos-koreográfus Alexander Balanescu, és Sipos Mihály hegedűművésszel lép fel. A szeptember 10-i "Élő nád koncerten" Dresch Mihály azon zenészbarátaival játszik, akik az elmúlt 25 évben megfordultak zenekarában. Köztük lesz Balogh Kálmán (cimbalom, Grencsó István (fúvósok) és Kovács Ferenc (hegedű).

A Fonó Budai Zeneházban (Sztregova u 3.) szeptember 8-án a Szakcsi New Gipsy Jazz Banddel kezdődik a program. Szakcsi Lakatos Béla (zongora) mellett Orbán György (nagybőgő), Lakatos Pecek András (dob) Rostás Mónika és Rostás Csaba (ének) tagja a zenekarnak. Ugyanitt játszik a CSÖ, a Creative Studio Öt. Krulik Zoltán, a Kolinda és a Makám szerzője és gitárosa alapította az együttest a hetvenes években. Az 1999-ben alakult lengyel Chromosomos instrumentális world-, illetve kortárs zenei programmal érkezik. Artur Dominik dobos, a kvartett vezetője alternatív rock-, folk- és jazzegyüttesekben afrikai, zsidó vagy a Balkánról származó partnerekkel dolgozott. Lukács Miklós Quintetje fél éve alakult. A cimbalomművész Borbély Mihály, Dresch Mihály, Szakcsi Lakatos Béla partnereként bizonyított. Formációjának tagjai: Winand Gábor (ének), Szandai Mátyás (nagybőgő), Szalai Péter (tabla) és Dés András (ütőhangszerek).

Szeptember 9-én a Samsara zenekaré a Fonó színpada. Tagjai magyar jazz- illetve world-jazz muzsikusok, akik az indiai zene tisztelői. Lantos Zoltán (hegedű) vezetésével. akusztikus zenét játszanak. Lantos Zoltán Paul Shigihara japán gitárossal, Borbély Mihállyal, Lukács Miklóssal és Horváth Kornél ütőhangszeressel is fellép. Binder Károly (zongora) és Borbély Mihály (szaxofon, klarinét, tárogató) duója csaknem egy évtizedes múltra tekinthet vissza. A Fonó vendége lesz Suí Vesan szlovák énekesnő, aki pengetős- és ütőhangszereken kíséri magát. A művésznő 2001-ben készült első lemeze a World Music Charts Europe on BBC 3 értékelése alapján a legjobb húsz közé került.