Olivér
5 °C
8 °C

Varsó vendégeskedik az A38-on

Index
2006.09.26. 11:55

Prága után Varsó lesz a vendége szeptember 28. és 30. között az A38 Hajó Én városom - My City című rendezvénysorozatának. A fesztiválsorozat fő célja, hogy Európa jelentős városainak kultúráját mutassa be, sajátos szemszögből, így az A38 Hajó az adott városok egy-egy jelentős személyiségét, közismert lakóját kéri fel, hogy segédkezzen a program összeállításában és a város kultúrájának, művészeinek, jellegzetes helyszíneinek bemutatásában. A prágai napok programjánál Václav Havel író, a Cseh Köztársaság volt elnöke segített, a varsói napokon a főpolgármestere, a korábbi lengyel miniszterelnök, Kazimierz Marcinkiewicz mutatja be városának kultúráját, hagyományait, az egyik legismertebb varsói művészeti és kulturális központ, a Nádgyár (Fabryka Trzciny) együttműködésével.

A fesztiválon fellép a lengyel dzsessz legnagyobb sztárja, a világhírű trombitás, Tomasz Stanko, koncertjének különlegessége, hogy a Varsói Felkelés Múzeumának megnyitójára írt dzsesszoratóriumát adja elő. Színpadra lép Stanislaw Sojka énekes-zongorista, aki hazájában valóságos zenei intézmény. Magyarországon Kevéssé ismert, de hazájukban rendkívül népszerű művészek is szerepelnek a programban. Ilyen például a nu-jazzt játszó Muzykoterapia, vagy Lengyelország egyik legnépszerűbb színésznője, Maria Peszek, aki tavaly jelentette meg első szólóalbumát. Képviseltetik magukat a varsói klubkultúra friss kedvencei, mint például a dzsesszes hiphopot játszó Tworzywo Sztuczne vagy a dancehallt és reggae-t vegyítő Masala Sound System.

A zene mellett egyéb művészeti ágaknak, mindenekelőtt az építészetnek is jut szerep. A hajón Varsó modern építészetét bemutató fotókiállítás nyílik, melyhez beszélgetés is kapcsolódik - a fő téma a magasépítészet, a felhőkarcolók és a városkép viszonya. További beszélgetési téma pedig - a fesztiválon is bemutatandó dokumentumfilm, a Taxi Warsaw kapcsán - a lengyel és a magyar filmművészet aktuális helyzete, Boguslaw Linda részvételével. Mindehhez képzőművészeti akciók is kapcsolódnak, például a Varsó emblematikus épületének, a Kultúra és Tudomány Palotájának sziluettjét újraértelmező installáció a Városháza parkban (a Fundacja Centrum Europy szervezésében), vagy Swierkiewicz Róbert magasba emelkedő léghajója az A38 Hajó tetőteraszán. A fesztiválsorozat hagyományaihoz híven az eseményekhez gasztronómiai bemutató is társul az A38 Hajó éttermében.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?