Seuso-kincsek: az OKM figyelmezteti a Bonhams aukciós házat

Index
2006.10.11. 16:22
A The Sunday Times hírére, mely szerint Northampton grófja a londoni Bonhams aukciós ház segítségével megválna a Magyarország által is magának követelt ezüstkincsektől, az Oktatási és Kulturális Minisztérium közleményt adott ki.

A tárca felhívja az aukciós ház vezetőjének figyelmét arra, hogy a Magyar Köztársaság évek óta komoly erőfeszítéseket tesz a késő római kori ezüst gyűjtemény visszaszerzésére. A szaktárca által képviselt álláspont szerint a Seuso-kincs néven közismertté vált kincseket Magyarország területén találták meg, és jogtalanul szállították el az ország területéről több mint 20 évvel ezelőtt. "A magyar jogszabályok értelmében a kincsek a Magyar Állam tulajdonát képezik, erre figyelemmel tulajdoni igényünket továbbra is fenntartjuk, és ezzel kapcsolatosan minden lehetséges jogi lépést megteszünk" - áll a közleményben.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium elengedhetetlennek tartja mind az aukciós ház, mind az esetleges vételi szándékkal rendelkező érdeklődők korrekt tájékoztatását a kincsek tulajdonjogi helyzetének tisztázatlanságát illetően. A magyar állam jogi képviseletét az ügyben ellátó ügyvédi iroda részletes összefoglalót készített a magyar álláspontról és ezt eljuttatta az angol Kulturális, Média- és Sportminisztériumnak, kérve együttműködésüket és a lehetséges intézkedések megtételét.