Törvénnyel védik a pusztuló kínai Nagy Falat

MTI
2006.10.25. 16:55

A kínai kormány országos szabályozást tett közzé a híres Nagy Fal megóvására, hogy megakadályozza a több mint két évezrede épült, és az idők során sokszor restaurált védelmi rendszer különböző formákban történő rongálását.

A kormány honlapján közzétett intézkedések december 1-jén lépnek életbe és intézmények számára 13 millió, egyének számára 1,3 milliói forintnak megfelelő összegig terjedő bírsággal büntetnék az előírások megszegését. Ezek értelmében tilos a Nagy Falra graffitit festeni, firkálni, tilos rajta vagy hozzá nem engedélyezett építményeket emelni, vagy a több ezer kilométeres építmény nagyközönség számára meg nem nyitott részein rendezvényeket tartani. A kínai sajtó szerint elsősorban a Nagy Falon rendezett ünnepségek mind általánosabb gyakorlatának kíván végett vetni a kormány, ezek ugyanis rendre a műemlék megrongálódására vezetnek.

A Nagy Fal állagát eddig is különféle rendszabályok védték, de ezúttal először ad ki szabályozást maga a kormány.

Az eredetileg külső támadók, északi nomád népek távol tartására emelt és az idők során több ezer kilométeres rendszerré kiépült Nagy Fal jelentős részét az utóbbi években turisztikai célokból is felújították, a látogatók özöne azonban komoly károkat is okozott.

A Pekinghez legközelebb lévő Pataling (Badaling) szakaszon nehéz olyan téglát, vagy követ találni benne, amelyet nem borítanak firkák, feliratok.

A Nagy Falból még ma is csaknem két és fél ezer kilométer áll. Amióta az i.e. 221-től 206-ig uralkodott országegyesítő Csin (Qin)-dinasztia idején megkezdték felépítését, összesen 6300 kilométernyi védmű jött létre. A Ming-dinasztia idején (1368-1644) újjáépítették a híres védelmi rendszert.