Kállai Ferenc kapta a Maecenas-díjat

MTI
2006.11.06. 16:42

Kállai Ferenc kapta az idei Maecenas-díjat; a nemzet színésze "mély humánumáért, az örök emberi értékek tiszteletéért, nemzedékeket helytállásra nevelő hiteles művészeti teljesítményéért" vehette át a bronzplakettet és a díszes oklevelet hétfőn, Budapesten. A Kossuth-díjas művésznek Szántó György Tibor, a Maecenas-díj Bizottság titkára és Bacsó Péter filmrendező nyújtotta át a pénzjutalommal is járó elismerést.

A 81 éves ünnepelt a díjátadót követően arról beszélt, hogy A tanú című film tanulsága elért ugyan a "hányattatott magyar parlamentbe", de ott eddig "tökéletesen haszontalannak bizonyult". Az egykori honatya a mai belpolitikai helyzettel kapcsolatosan úgy fogalmazott: "nem a konstruktív gondolatok versengése folyik, amelynek eredményét lehetne látni az országban, hanem a hatalomvágynak olykor gusztustalan veszekedése". A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével is kitüntetett művész elmondta: egészségi állapota miatt új szerepekre nem készül az idei évadban, a közönség három budapesti előadásban láthatja őt a színpadon: a Néma revolverek városa, az Orfeusz alászáll és a Sok hűhó semmiért című darabban. Kállai Ferenc hozzátette: Sándor Pál Noé bárkája című új filmjében játszik egy szerepet, az alkotást a közelgő magyar filmszemlén mutatják be.

A Maecenas Könyvkiadó 1988-ban alapított elismerését olyan művészek és közéleti személyiségek kapják, akik "példaadó életművükkel, tiszta erkölcsükkel" megkérdőjelezhetetlen tiszteletet vívtak ki maguknak. Az eddigi díjazottak között van Konrád György író, Darvas Iván színművész és Koncz Zsuzsa énekes is.