Bécsi Filharmonikus Zenekar koncertje a Művészetek Palotájában

MTI
2007.02.14. 12:04
Első alkalommal ad koncertet hétfőn a Bécsi Filharmonikus Zenekar a budapesti Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, ahol két világhírű művész, Daniel Barenboim karmester és Lang Lang zongoraművész lesz az együttes vendége.

A fiatal kínai zongorista Bartók Béla 2. zongoraversenyét szólaltatja meg. A szerző előírása szerint az ütősöknek szokatlan helyen, a szólóhangszer mellett kell lenniük, a szólista és a zenekar kapcsolata is eltér a hagyományostól. A koncerten elhangzik még Bartók Táncszvitje és Schumann 4. d-moll szimfóniája.

A több mint 160 éves múltra visszatekintő Bécsi Filharmonikus Zenekart a bécsi operaház muzsikusaiból szervezték, jelentőségük Otto Nicolai zeneszerző-karmester irányítása alatt nőtt meg az 1800-as évek közepén. Turnéjukra most Daniel Barenboimot hívták meg vezényelni, aki korábban zongoristaként és karmesterként is dolgozott már velük.

Daniel Barenboim argentin születésű karmester 2005-ben, a hangversenyterem megnyitása után nem sokkal adott koncertet a Művészetek Palotájában. A világhírű művész 1942-ben született Buenos Airesben. Wilhelm Furtwa:ngler a 12 esztendős Barenboimot muzsikus fenoménnek nevezte. Kamaszkorától koncertezett Bécsben, Rómában, Párizsban, Londonban. Már 1954-től lemezeket készítettek vele. Ma a legnevesebb zenekarokhoz hívják vendégkarmesternek. Solti György után ő volt a legsikeresebb a Chicagói Zenekar élén. Továbbra is szoros munkakapcsolat fűzi a berlini Deutsche Staatsoperhez, 2007-től zenei vezetője a milánói Scalának.

A turné másik résztvevője a 25 éves kínai zongorista, Lang Lang, aki 2006 márciusában a Művészetek Palotájában a Budapesti Fesztiválzenekarral Rahmanyinov 2. zongoraversenyét adta elő nagy sikerrel.