Design- és művészetelméleti szak indul a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen

MTI
2007.02.14. 12:09
Design- és művészetelmélet szak indul a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, amely a design és a vizuális művészetek komplex elemzésére képes szakembereket képez - olvasható a képzést ismertető honlapon.

A hallgatók tanulmányaik során a design és a vizuális művészetek filozófiai, kommunikációelméleti, művészettörténeti és társadalomtudományi elemzési módszereivel, valamint a különböző elemzési módszerek integrált, kritikai szemléletű alkalmazásával ismerkedhetnek meg - áll a tájékoztatóban.

Magyarországon más ilyen jellegű képzés még nem létezik: a művészettörténet, a filozófia, az esztétika, a kommunikáció, a pszichológia, a szociológia és a kulturális antropológia programok ugyan a szakterület fontos társtudományait oktatják, ám irányultságuk nem teszi lehetővé, hogy elsősorban a képi és tárgyi világ problémáira, azok vizuális elvárásaira és társadalmi szerepére koncentráljanak.

A szakon olyan szakembereket kívánnak képezni, akik képesek az építészet, a vizuális kultúra és a tárgyi világ komplex - többek között történeti, társadalmi, kommunikatív és filozófiai - összefüggéseinek feltárására és elemzésére - közölte az intézmény.

A bachelor fokozattal rendelkező design- és művészetelemzők kulturális intézményekben, múzeumokban, szaklapoknál, a design változatos területein működő cégeknél helyezkedhetnek el később, de a szak elsődleges célja a mesterképzésre való felkészítés.

A képzésre 2007. február 15-ig lehet jelentkezni.