Megyik János kiállítás nyílt New Yorkban

MTI
2007.05.16. 00:35

Kiállítás nyílt Megyik János Kossuth-díjas szobrászművész alkotásaiból a New York-i Magyar Kulturális Központban. A másfél hónapig nyitva tartó tárlaton 13 műtárgy látható, többségében vasból készült táblaképek és grafikák. A megnyitóra New Yorkba érkezett Megyik János az MTI-nek telefonon elmondta, hogy több nyugat-európai tárlat után ez az első kiállítása az Egyesült Államokban, és kedvező fogadtatás után esetleg más amerikai városban is bemutatná művészetét. "A képzőművészet és az építészet határterületén mozgok" - fogalmazott az alkotó, aki az utóbbi évek munkájának mintegy az eszenciáját hozta Amerikába. "Ez nem egy szórakoztató műfaj, ez olyan mint a komolyzene" - fogalmazott.

Berecz Ágnes, a kiállítás kurátora az MTI-nek elmondta: Megyik János az 1960-es évek eleje óta azzal kísérletezik, hogyan lehet a teret és a síkot, az építészetet, a festészetet és a szobrászatot egy köztes, kereső jellegű művészeti formában összehozni. Tudomása szerint más művész nem próbálkozik ilyen különleges perspektívájú, vetített geometriájú alkotásokkal. A magyar művész "vizuálisan erős, intenzív jelenlétet teremtő" ritka munkái ezért tarthatnak számot érdeklődésre a rendkívül kompetitív New York-i művészeti életben.

Megyik János 1956-ban, 18 évesen elhagyta Magyarországot, több mint negyven évig Ausztriában, Bécsben élt, majd 1997-ben települt vissza. A Kossuth-díjat 2006-ban adományozták "a modern művészet kiemelkedő egyéniségének, az alternatív művészet képviselőjének, akinek munkásságára jellemző a költői geometria és a formatervezés is".