Megnyílt a Kabaré-kiállítás

MTI
2007.05.18. 17:26

Nagy Endre
A Kabaré 100 című tárlat a száz évvel ezelőtt indult műfajnak, az irodalmi kabarénak állít emléket. A Budapesti Történeti Múzeum (BTM) termében a korabeli színes plakátok mellett egy antilopbőrből készült, báli cipőket rejtő kirakat idézi fel a XX. század elejét, a pesti utcák hangulatát. Varga Judit muzeológus szerint a kiállítás megidézi a mai Művész mozi helyén működött, 1907-ben nyílt első pesti, valamint a kicsit későbbi Modern Színpad Kabarét, amelynek helyén napjainkban a Budapest Bábszínház áll.

A tárlókban látható Ady Endre nevére kiállított postai cédula, megtekinthetők Heltai Jenő íróasztalának tárgyai, továbbá a Szigethy István által a New York Kávéházban készített karikatúrák, amelyek Nagy Endre kabaré-konferansziét és Salamon Béla színészt ábrázolják.


Kabos Gyula

A "kabaré nagyasszonya", Medgyaszay Vilma sanzonénekesnő dalait fülhallgatón élvezhetik a látogatók, a bemutatott korabeli némafilmeken pedig Kabos Gyula "még soványan" jelenik meg.

Medgyaszay Vilma kendője, kézi tükre, porceláncsészéje és házi kedvencének fotója az annak idején Szirmai Albert és Nádor Mihály dalait, valamint Kodály- és Bartók-műveket éneklő művésznő öltözőjében látható.

A szeptember 20-ig megtekintető kiállítás a kabaré hőskorát mutatja be, amikor az intézmények még valóban irodalmi szórakozóhelyek voltak.