Marillion a Pecsában

2007.05.24. 15:13

Péntek este 8 órakor lép fel a Petőfi Csarnokban a brit érzelmes prog-rock közel harminc éve aktív legendája, a Marillion. Előttük a magyar De Facto játszik, amit maga a Marillion választott ki, és amelyre köztudottan nagy hatással van a brit zenekar.

A Marillion 1979-ben alakult (eredetileg a Tolkien-fantasy inspirálta Silmarillion néven), stílusát tekintve pedig leginkább a neo-prog és az art-rock keverékének definiálták annak idején, de korai lemezein gyakoriak voltak a country hatások is. Az eredeti felállás az első lemez megjelenésekor (1983) már gyakorlatilag teljesen kicserélődött, a klasszikus felállás a nyolcvanas évek közepére mindenestre stabilizálódni látszott. Első nagy korszakuk egyik legnagyobb slágerét, a '85-ös Kayleigh-t gyakran játssza a VH1 zenecsatorna is.

1988-ban kilépett a bandából az énekes-szövegíró Derek W. Dick (azaz Fish), őt váltotta fel az 1989-es stúdióalbumon Steve Hogarth, valamint egy fokozatosan megújuló hangzás. A napjainkig tartó „H-korszakban” eddig tíz Marillion-albumot adtak ki, a legutóbbit idén áprilisban, Somewhere Else címmel. Több éve saját kiadót is alapítottak, a hivatalos rajongói klub számára pedig '98 óta évente ingyenes karácsonyi lemezt jelentetnek meg.

A világszerte kultikus rajongással övezett brit Marillionnak ez lesz az első koncertje Magyarországon, ezért a többi negyven állomáshoz képest minden bizonnyal a program is kicsit más lesz, és több korai slágert is játszanak majd.

A Marillion egyébként 2003-ban felállított egy Guiness-rekordot is, ugyanis egy koncertjük után 63 órán és 29 percen belül kijött annak hivatalos DVD-je is, így a zenekar magáénak tudhatja a gyors koncertfilmezés-vágás és az azt követő kiadás sebességének világrekordját.