Elhunyt Mérei Vera

Index
2007.10.25. 20:20

Elhunyt Mérei Vera logopédus, gyógypedagógus, Mérei Ferenc pszichológus özvegye, Szondi Lipót tanítványa, a pszichológus több művének fordítója. A Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskola logopédiai tanszékének nyugalmazott tanárát csütörtök délután, életének 91. évében érte a halál.

Mérei Vera 1916. október 19-én született Budapesten, 1938-ban végzett a Gyógypedagógiai Főiskolán, majd a később világhírűvé vált pszichológus, Szondi Lipót Gyermek- és neveléslélektani intézetében dolgozott. Itt ismerkedett meg Mérei Ferenccel, aki később a Fővárosi Lélektani Intézet, valamint az Országos Neveléslélektani Intézet vezetője lett.

Mérei Vera 1985-ig a ma már Bárczi Gusztáv nevét viselő Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskola logopédiai tanszékén tanított, a Logopédusok Démoszthenész Egyesületének, valamint a Dadogókért Alapítvány kuratóriumának elnöke volt. Logopédiai kutatásait, eredményeit számos publikációja őrzi, kezelési módszereit szerte a világon, de főleg német nyelvterületen alkalmazzák.

Mérei Vera nevéhez számos fordítás fűződik, ő ültette át magyar nyelvre többek között az 1945-től Svájcban élt Szondi Lipót két művét, a Káin, a törvényszegő, valamint a Mózes, a törvényalkotó című köteteket.