A Fekete-Kovács Kornél Quintet és Babos Gyula koncertje a Millenárison

MTI
2007.12.11. 13:49

Fekete-Kovács Kornél trombita- és szárnykürt-művész kvintettje lép színpadra csütörtök este a Millenáris Teátrumban, a formáció vendége Babos Gyula gitáros lesz a Raiffeisen Jazz Klub sorozatának idei utolsó koncertjén.

Fekete-Kovács Kornél együttesében Oláh Szabolcs gitározik, bőgőn Hárs Viktor, zongorán Oláh Kálmán, az ütőhangszereken pedig Dés András játszik. A Fekete-Kovács Kornél Quintet novemberben az Oláh Szabolcs Quartet vendégeként játszott a "dzsesszláncban".

A Millenárison még február elején indult a dzsesszklub idei sorozata, amelyben a koncertek láncolatát úgy találták ki a szervezők, hogy a magyar dzsessz egy-egy híres művésze két egymás utáni alkalommal lép színpadra, de eltérő zenei környezetben.

H. Magyar Kornél jelezte: a dzsesszkoncertek sorozata februárban folytatódik. Az új széria felépítésén még dolgoznak, de várhatóan Babos Gyula nyitja a jövő évi láncot 2008 februárjában.

A programmenedzser a csütörtöki koncert kapcsán kifejtette: a zeneszerző, trombita- és szárnykürtművész Fekete-Kovács Kornél számtalanszor bizonyította már, hogy a leginvenciózusabb magyar muzsikusok közé tartozik. Kvintettje a mainstream és a populáris dzsessz közötti középutat képviseli.

Számos kisebb kompozíció mellett a Budapest Jazz Szvit szerzője Fekete-Kovács Kornél. A magyarországi bemutató után, a szerző dirigálásával az UMO Jazz Orchestra előadásában, Helsinkiben is előadták a darabot 2002 májusában. Második big bandre komponált egész estés darabja, A vándor a Magyar Rádió felkérésére íródott. Fekete-Kovács Kornél a Modern Art Orchestra alapítójaként kortárs nagyzenekari művek színpadra állítójaként is ismert zenész.