'Magyarország a fókuszban' - magyar programsorozat Londonban

MTI
2002.07.05. 15:53
Péntektől Magyarország lesz a kiemelt vendége a Londonban megrendezett egyhetes Greenwich és Dockland fesztiváloknak. A legnagyobb nyári nemzetközi kulturális események "Hungary in Focus" (Magyarország a fókuszban) című programsorozata péntek este az Amadinda együttes előadásával kezdődik, később pedig további zenei rendezvények illetve filmvetítések várják a látogatókat. A zenei műsorokat a Nagy-Britanniában rendkívül népszerű Sebestyén Márta és a Muzsikás együttes a magyar népzene és az ősi zenei kultúra hagyományainak bemutatásával zárja.

A filmblokk keretében műsorra tűzik Mészáros Mártának Bartók A csodálatos mandarinja alapján készített táncfilmjét, amely tavaly már nagy sikert aratott Londonban, továbbá a fiatal magyar rendező, Mészáros Péter Eső után című - az idei Cannes-i filmfesztiválon díjat nyert- filmjét.

Az egyhetes magyar kulturális bemutatkozás irodalmi részének központi vendége Görgey Gábor, aki kinttartózkodását felhasználja néhány hivatalos találkozóra: megbeszélést folytat a brit kulturális minisztériumban, látogatást tesz a British Councilnál, és felkeresi Mark Byfordot, a BBC Világszolgálat igazgatóját.