Szabadfogású bootleg-dj Budapesten

2004.05.11. 12:00
Elton Johnnak is remixelő brit dj, aki mégsem ciki? Van ilyen, és május 14-én a budapesti bulizóknak is bemutatja, mire pörögnek a legfelkapottabb londoni klubokban. A Mokka Cukában havi rendszerességgel kerülnek bemutatásra a bootleg legjobbjai, ráadásul ingyen.
Május 14-én elindul a Budapesti Booteg Balhé ingyenes partysorozat idei nyári szezonja a Mokka Cukában. A havi bulik célja, hogy az ezredforduló óta egyre nagyobb visszhangnak örvendő, mára saját MTV műsorral támogatott bootleg-trend legjobb képviselőit bemutassa a hazai közönségnek.

#alt#
Anuroop Pillai
Elsőként az angliai Newcastle-ben született, de mára londoninak számító Anuroop Pillai játszik a szabadtéri szórakozóhelyen. Ő jelenleg az egyik legizgalmasabb house producer a klubszíntéren, akinek zenei palettája igen széles: electrofunk, robodiszkó, acid house, deep house, latin és bollywoodi hatások is beleférnek, a végeredmény pedig mindig stílusos és dögös.

Szintetikust az organikussal

Freeform Five néven kiadott zenéi - választott művésznevéhez hűen - szabadon formálják és szélesítik a house-t és annak spektrumát. Olyannyira, hogy Pillai-t egy ligában emlegetik a Daft Punkkal és a Basement Jaxx-szel. A szintetikust az organikussal mesterien ötvöző, buja és feszes hangszerelési megoldásait hallva olyan világsztárok rendeltek tőle remixet, mint a Destiny's Child, Dido, Elton John és Natalie Imbruglia.

Az sem véletlen, hogy rendszeresen rak fel lemezeket a legmenőbb londoni klubokban - The End, Fabric - és a világ legegzotikusabb helyein. Hogy Budapest ide tartozik-e, most ne firtassuk (egy londoni dj-nek még lehet), mindenesetre kíváncsian várjuk, tényleg olyan jó e dj-ként, amilyennek a beharangozó alapján tűnik: "szettjeiben szó szerint egymást érik a stílusok; r'n'b, funk, hiphop, house, techno, breakbeat, electroclash, new wave, szintipop, stb. És az sem ritka, hogy egy-egy saját készítésű bootleggel örvendezteti meg a közönséget."

Mi-e a bootleg?
A bootleg a harmadik évezred első igazán friss és üdítő szórakoztatózenei irányzata. Stílusnak azért nem nevezhető, mert a lényege pont az, hogy a lehető legszemtelenebb és legjátékosabb módon keverje a stílusokat. A bootleg jelenlegi formájában a lopott tollakkal ékeskedés illetve az újrahasznosítás könnyűzenei hagyományainak új értelmezése, amely elvben nagyon egyszerű: vegyünk két, lehetőleg egymással homlokegyenest ellenkező vagy ellentétes stílusú számot és rakjuk össze őket, ezáltal egyszerre kiemelve őket eredeti környezetükből és egyben új környezetet teremtve. Az "a+b=c" képletre épülve a legvadabb zenei vadházasságok köttettek az elmúlt három évben: Christina Aguilera és a Strokes, Nirvana és a Destiny's Child, Eminem és a ragtime - hogy csak a legalapvetőbb klasszikusokat említsük.