Peking nem követeli vissza a 600 ezer műkincset Tajvantól

2009.03.03. 13:22 Módosítva: 2009.03.03. 20:19
Csak közös kiállítást rendeznek. De a Kínától 49-ben elszakadt tartomány tart attól, hogy nem kapnák vissza a műkincseket.

Peking nem követeli vissza azonnal a kommunisták elől menekülő Kuomintang által hat évtizeddel ezelőtt Tajvanra hurcolt 600 ezer kínai műkincset - mondta Cseng Hszin-miao (Zheng Xinmiao), a Pekingi Palota Múzeum igazgatója hétfőn. A kínai és a tajvani múzeumokban lévő műtárgyak a kínai kulturális örökség részeként a Tajvani-szoros két partján élő emberek közös tulajdonát képezik.

A kínai múzeumigazgató azért utazott Tajpejbe, hogy a Kínai Népköztársaság kikiáltásának 60. évfordulója alkalmából októberben közös kiállítást rendezzenek. Ezen bemutatnák a Tiltott városban - mai nevén a Pekingi Palota Múzeumban - hátrahagyott több százezer darabból álló páratlan gyűjtemény 29 darabját is.

A kiállítás létrejötte jelentős lépésnek számítana a Tajvani-szoros két partja közötti kulturális kapcsolatokban. A Kínától 1949-ben elszakadt tartomány viszont nem szívesen ad kölcsön műkincseket, Tajpejben ugyanis attól tartanak, hogy a Pekingbe küldött tárgyakat a kínai vezetés, mint a műalkotások jogos tulajdonosa, többet már nem adná vissza.

A 640 ezer művészeti alkotásból álló gyűjteményben a kínai császárok legértékesebb kincsei is megtalálhatók. Az anyag gazdagságára jellemző, hogy egyszerre csak egy százalékát tudják bemutatni.