Auguszta
-4 °C
2 °C

Nepóleon és Marx levelei is odavesztek a kölni romok alatt

2009.03.05. 17:09 Módosítva: 2009-03-05 17:16:49
Felbecsülhetetlen értékű dokumentumok semmisültek meg a levéltár összeomlásakor.

Szakértők szerint felbecsülhetetlen értékű dokumentumokat temettek be a romok a kölni városi történeti levéltár összeomlása nyomán.

Több évszázados oklevelek, testamentumok, pápai, illetve császári rendeletek, történelmi könyvek, filmek, levelek váltak minden valószínűség szerint a keddi - még mindig megmagyarázhatatlan - katasztrófa martalékává, bár halvány remény van arra, hogy egy részük a romok eltakarítása után még részben megmenthető.

A legrégebbi 1100 éves

Egyes vélekedések szerint a több mint ezeréves város és jelentős részben az ország "emlékezete" veszett vagy veszhetett oda. Erre utal, hogy a levéltárban olyan történelmi nagyságok feljegyzéseit is őrizték, mint Napóleon vagy a háború utáni első kancellár, Konrad Adenauer, de nyoma veszett Karl Marx, Friedrich Engels, Hegel vagy éppen Heinrich Böll korabeli feljegyzéseinek is. S mindez csak töredéke azoknak az eltűnt iratoknak, illetve feljegyzéseknek, amelyek az elmúlt évszázadok, illetve évtizedek hírességeitől származtak.

Az archívum legrégebbi dokumentuma 922-ből származott. A levéltár igazgatója szerint a négyemeletes épületben összesen 30 kilométert tett ki azoknak a polcoknak a hosszúsága, amelyeken a különböző dokumentumokat, leveleket, feljegyzéseket tárolták. A hetvenes évek elején átadott levéltári épület így is szűknek bizonyult, jelentős mennyiségű levéltári anyagnak a polcokon már nem jutott hely, így azokat ládákban tárolták. A sors iróniája, hogy a ládákba "rejtett" dokumentumok nagyobb valószínűséggel "élhették túl" a keddi katasztrófát, bár egyelőre ez is bizonytalan.

A levéltári anyagok értékét jól jelzi, hogy azok 400 millió euróra voltak biztosítva. A károk mindennek ellenére felbecsülhetetlenek, a dokumentumok jelentős része ugyanis minden valószínűség szerint megsemmisült, s másolat sem készült belőlük. A volt német kancellár, Konrad Adenauer unokája - maga is Konrad Adenauer - attól tart, hogy nagyapja számos feljegyzése, illetve a levéltárban őrzött írásbeli hagyatéka örökre elveszett.

A hatóságok mindenesetre igyekeznek menteni azt, ami menthető. A romok eltakarítását, illetve a kutatást nehezíti a kedd óta tartó szinte szakadatlan eső, ezért az épületmaradványokat hatalmas ponyvákkal takarták le. A helyszínen tartózkodik egy restaurátorokból álló "csapat" is, amely ugrásra készen áll a levéltári anyagok mentésére. Egyes remények szerint a dokumentumok egy része csak beszennyeződhetett, s ezek megtisztítása az egyszerűbb restaurálási munkák körébe tartozik. A szakértők szerint nehezebben ugyan, de restaurálhatók azok az anyagok is, amelyek kisebb károkat szenvedtek. Erős a félelem azonban amiatt, hogy az archív anyagok jelentős része megsemmisült.