Kommandósok fogták el a józsefvárosi műkincsrablókat

2009.03.20. 15:30 Módosítva: 2009.03.20. 15:36
A nagy értékű grafikák elrablóit hónapok óta figyelték.

Kommandósok fogták el azokat a férfiakat, akik a gyanú szerint még tavaly szeptemberben egy VIII. kerületi lakásból 25 millió forint értékű grafikai gyűjteményt loptak el. A két férfi előzetes letartóztatásban van.

Rippl-Rónai, Czóbel és Kmetty

Betöréses lopással összesen 109 nagy értékű grafikát loptak el egy lakásból. A kulturális örökségvédelem alatt álló alkotások között Rippl-Rónai József, Czóbel Béla és Kmetty János grafikái, rézkarcai is voltak - mondta Baricska Norbert, a VIII. kerületi rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetője.

A százados közölte: a bűnügyi megfigyelés alatt álló autó utasait ellenőrizték március 9-én az Oktogonon, és a járműből hat kép került elő. Az autó vezetője és egy másik férfi ellen orgazdaság miatt indítottak eljárást, míg a járműben utazó másik két embert tanúként hallgatták ki.

A bűnügyi osztályvezető hozzátette: még aznap este a XIII. kerületben, egy kórház parkolójában kommandósok segítségével fogtak el két újabb férfit, akik a a gyanú szerint a bűncselekményt elkövették, és a járműben megtalálták a gyűjteményből hiányzó 103 grafikát.

A százados elmondta, azért kellett a kommandósok segítségét kérni az elfogáshoz, mert olyan információik voltak, hogy a gyanúsítottak korábban fegyveres bűncselekményeket is elkövethettek. Betöréses lopás miatt korábban már álltak eljárás alatt - tette hozzá.

A két férfit előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság, egyikük részleges vallomást tett, míg a másik megtagadta a vallomástételt.

Baricska Norbert elmondta, a szakértők szerint 25 millió forintot érő alkotásokat több hónapos "pihentetés" után 15 millióért próbálták értékesíteni, de hogy kinek akarták eladni, vagy megrendelésre követték-e el a betörést, egyelőre még nem sikerült kideríteni.

Ormossy Attila, a Budapesti Rendőr-főkapitányság belvárosi bűnügyi régióvezetője a sajtótájékoztatón azt mondta: a grafikagyűjtemény egy árverésen a szakértő által becsült ár többszörösét is érhette volna. Az ezredes megjegyezte, Magyarországon nem gyakori a műkincslopás, de nemzetközi szinten ez komoly üzletág.