Donát
-4 °C
2 °C

Kínába szállítják a kis hableány koppenhágai szobrát

2009.03.25. 09:07 Módosítva: 2009-03-25 09:30:57
A kis hableánynak kínában jobb lesz, mert a dánok sokszor megrongálták.

Egy új kínai szobor áll majd a 2010-es sanghaji világkiállítás idejére Kínába költöző koppenhágai kis hableány helyére, közölte a dániai szervezőbizottság.

John Hansen, az expón való dániai megjelenésért felelős szervező elmondása szerint a közel száz éve a kikötőben álló szobrot ideiglenesen váltja fel egy kínai műalkotás, amelynek elkészítésére kiírt pályázatra összesen négy tervezet érkezett.

Az elvárásoknak mindegyik pályamű megfelelt - mondta Hansen, hozzátéve, hogy a legnagyobb problémát most az jelenti, hogy a nyertest "túl sok" jó terv közül kell majd kiválasztani.

A koppenhágai városi tanács heves vita után március 12-én engedélyezte, hogy az 1913 óta városi jelképnek számító szobrot kiállítsák a jövő májusban kezdődő sanghaji világkiállításon.

070515 littleMermaid vmed2p.widec

Hans Christian Andersen 1831-ben megjelent meséjének főszereplőjéről, a Kis hableányról mintázott szobor Dánia egyik legismertebb turisztikai nevezetessége.

A sanghaji világkiállításra 70 millió, többségében kínai látogatót várnak, és a dán szervezők szerint a kis hableány nagyban elősegíti majd a skandináv ország megismertetését. A pavilon ékességének szánt műalkotást egy medence közepén helyezik el, amelyet a koppenhágai kikötőből származó, fürdésre is alkalmas tengervízzel töltenek fel.

A kínai rendezvényeken általános szigorú biztonsági intézkedéseknek köszönhetően Sanghajban a szobor nagyobb biztonságban lesz, mint a koppenhágai kikötőben, ahol korábban már többször megrongálták. Volt, hogy muszlim ruhába öltöztették, festékkel öntötték le, kétszer pedig még le is fejezték.