Árpád
-2 °C
3 °C

Lenin-szobrot robbantottak Szentpéterváron

2009.04.01. 16:33 Módosítva: 2009-04-01 17:16:11
A monumentális szobrot leszerelik, hogy az egy méter széles lyukat eltüntessék róla. Szakértők szerint az elkövetők mintegy harminc dekagramm trotilnak megfelelő robbanóerejű pokolgépet használtak.
lenin

Ismeretlen tettesek megpróbálták felrobbantani szerda reggel Lenin egyik legismertebb köztéri szobrát Szentpéterváron a Finn Pályaudvar előtt. Az oroszországi forradalom vezérének hatalmas bronzalakján egyméteres lyuk keletkezett.

Szakértők szerint az elkövetők mintegy harminc dekagramm trotilnak megfelelő robbanóerejű pokolgépet alkalmaztak. A szobor haladéktalan restaurálásra szorul, ezért a műemlékvédelmi hatóság elrendelte a mielőbbi leszerelését. A helyreállítása előzetes becslések szerint 6-8 millió rubelbe (47-48 millió forintba) kerül.

A monumentális Lenin-szobrot 1926-ban avatták fel azon a helyen, ahol az oroszországi forradalom vezére kilenc évvel korábban a száműzetéséből visszatérve legendás beszédét tartotta egy páncélautó tetejéről. A második világháború alatt, a leningrádi blokád idején a helyi lakosság egy speciális védművet épített köré, hogy megóvja a szobrot a német lövedékektől.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?