Négyszázerezért keltek el a művészi vibrátorok

2009.04.01. 18:18 Módosítva: 2009.04.01. 18:37
Közel negyven képzőművész állíthat ki a győri Mediawave-en a művészeti alkotássá alakított vibrátorok után befolyt összegből a Boulevard és Brezsnyev galéria tervei szerint. A nemes cél mellett gyerektartásra is gyűjtenek egy hasonlóan kreatív művészeti projekttel.

Négyszázezer forintért keltek el a művészeti alkotássá alakított vibrátorok (és egy témába vágó videóinstalláció), amik többek között Ef Zámbó István, feLugossy László, Gaál József, Stark Attila és Szöllősi Géza kezéből kerültek ki. A Vibrart projekt keretében összesen huszonnyolc műtárgyat árvereztek el egy csomagban március 31-én a Boulevard és Brezsnyev galériában, és aukciót a Vaterára is feltették.

Az online aukción nagy tolongás nem volt, a 774 látogatóból mindössze ketten licitáltak, és mint később kiderült, ezeket is a Boulevard és Brezsnyev emberei vitték fel az offline ajánlatok alapján. „A Vaterán ez nem működött, de a helyszínen többen licitáltak. Végül négyszázerezért vitte el valaki, aki látott ebben poént - mondta el Victora Zsolt, a galéria tulajdonosa, aki abszolút sikeresnek ítéli az árverést. - Gondolj bele, manapság ritka, hogy száz százalékos eredménnyel zárjon egy aukció."

A Mediawave-es kiállítást finanszírozzák belőle

A bevételt a galéria működésére és az Erotikart című kiállításra fordítják, ami az idei Mediawave-en látható majd április 25-től. „Ebben az évben van először képzőművészeti lehetőség a fesztiválon, de forrás nem volt rá, pályázatokon nem fut át ilyen rövid idő alatt. Így tulajdonképpen a semmiből csináltunk értéket. Az ötletgazda Bánki Ákos és Rechnitzer Zsófia volt" - tette hozzá Victora, aki korábban autószerelő volt. A kiállítás központi témája azért az erotika lett, mert a Mediawave idén a 69-es szexuális forradalomra emlékezik.

Gyerektartásra is gyűjtenek

A galériának nem ez az egyetlen kreatív pénzcsináló ötlete, Victora Zsolt Gyerektartás című képe a 2007 óta elmaradt gyerektartási díjakat hivatott finanszírozni. „Ez egy régi print, amin Mária tartja a kis Jézust – festette le a még félkész művet. - Ez az első társadalomművészeti alkotás. Az ár minden hónapban negyvenezerrel több. Ez 2007 januárjától ketyeg. Már csak az kell megoldani, hogy egy számláló mutassa az eltelt időt és a kép aktuális árát."