Új fotók a Martin Luther King-gyilkosság utáni pillanatokról

2009.04.03. 14:56 Módosítva: 2009.04.03. 15:07
Negyvenegy évvel Martin Luther King amerikai fekete polgárjogi vezető meggyilkolása után olyan, eddig ismeretlen fotók láttak napvilágot, amik közvetlenül az 1968. április 4-i memphisi merénylet után készültek.

A Life magazin honlapján látható az a 13 felvétel, amit a lap fotósa, Henry Groskinsky készített. Groskinsky Mike Silva újságíróval együtt éppen Alabamában volt riporton, mikor meghallották, hogy mi történt és azonnal Memphisbe siettek.

Legnagyobb meglepetésükre nemcsak a Lorraine Motelbe, King utolsó szálláshelyére engedték be őket, hanem még a tiszteletes szobájába is. „Nagyon diszkrét voltam. Csak annyi képet készítettem, hogy dokumentáljam, mi történt. Nem akartam bajt magamnak” - mondta a 75 éves Groskinsky, aki az esti sötétség miatt vakuval fotózott.

Láthatók többek között King közvetlen munkatársai, köztük Ralph Abernathy és Jesse Jackson, amint összegyűlnek a megölt vezető szobájában, a tiszteletes nyitott bőröndje, sőt, egy szállodai dolgozó is, amint a vérnyomokat mossa fel az erkélyen, ahol Kinget lelőtték.

Groskinsky emlékei szerint meglehetősen hátborzongató volt a sötét épületben bolyongani. „Nem lehetett tudni, hogy ki van ott és azt sem, hogy nincs-e ott valaki, aki azt akarja, hogy ne legyek ott?” - mondta a fotós. A Life weboldalán nincsen magyarázat arra, hogy miért nem tették közzé eddig ezeket a felvételeket. A gyilkosság utáni pillanatokról annak idején bejárta a világot az a kép, amelyen King harcostársai az erkélyről a szemközti házra mutatnak, ahonnan a lövéseket leadták.

Martin Luther King fekete egészségügyi dolgozók sztrájkjának támogatására érkezett a Tennessee állambeli városba. Április 3-án itt mondta el beszédét. Másnap este helyi idő szerint 18 óra körül kiment a szállodai szobája erkélyére, és ekkor dördültek el a végzetes lövések. Feltételezett gyilkosa, James Earl Ray börtönben halt meg, de a mai napig nem tisztázott egyértelműen, hogy valóban ő követte-e el a merényletet.