Tekla
5 °C
19 °C

A filmezés 19. századi kezdete a Youtube-ra került

2009.04.08. 15:17
Az amerikai Kongresszusi Könyvtár nemcsak digitalizálja a birtokában lévő felbecsülhetetlen értékű filmeket, hanem közzé is teszik ezeket az interneten.

A világ egyik legnagyobb adattára, az Egyesült Államok Kongresszusi Könyvtára már jó ideje élen jár a digitalizáció, vagyis az információk átmentése terén, s ezek a projektek rendkívül szerteágazóak, a megőrzés mellett a népszerűsítés és a széles körben való terjesztés is céljuk, írta az ITcafé. Kiváló kezdeményezés volt a részükről például az is, hogy a Flickr fotómegosztóra egy évvel ezelőtt háromezer nagy felbontású, dokumentumértékű képet töltöttek fel, mely képek az USA 1846 és 1942 közötti történetének kulcsmozzanatait, főbb szereplőit ábrázolják, és a tervek szerint ez az összeállítás bővülni fog.

Az internetes információmegosztás most tovább folytatódott, mivel a YouTube-on indítottak saját csatornát. A Kongresszusi Könyvtár az audiovizuális anyagok területén is a legnagyobbak közé tartozik (sőt, valószínűleg a legnagyobb), mivel körülbelül hatmillió tételből áll a gyűjteményük, köztük filmek, tévé- és rádiófelvételek, hangfelvételek. A csatornát több mint 70 videóval indították el, s igen széles körből válogattak: vannak 2008-as filmek az ottani könyvhéten készült interjúkkal, bemutatkozókkal, de – és ez különösen izgalmas – szerepelnek a kínálatban igen korai felvételek, a mozgóképrögzítés 19. századi kezdetéről származó adatok is.

Ez az adatbázis azonban csak az első lépés: folyamatosan bővítik majd a mozgóképes tartalmat is. A digitalizált anyagok természetesen nemcsak a YouTube-on, hanem a könyvtár erre a célra létrehozott honlapján is megtalálhatóak.