Nem lesz vasfüggöny a Terror Háza előtt

2009.05.06. 14:41
A Fővárosi Közgyűlés úgy döntött, nem helyezhetnek el az 1949-1989-es történelmi korszakot idéző vasfüggöny-kompozíciót a budapesti Terror Háza Múzeum előtti zöld területen.

A VI. kerület MSZP-SZDSZ többségű képviselő-testülete és a helyi tervtanács, amelynek tagja a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal képviselője is, április végén támogatta, hogy a volt vasfüggönyt szimbolizáló alkotást felállítsák a világörökség részét képező területen. Szerdán azonban a Fővárosi Közgyűlés városképvédelmi bizottsága Horváth Csaba (MSZP) főpolgármester-helyettes indítványára leszavazta a múzeum kérelmét.

Ughy Attila fideszes bizottsági elnök szerint kifejezetten politikai okból utasította el az MSZP-SZDSZ többség azt, hogy a vasfüggöny lebontásának 20. évfordulójára emlékeztető performanszot elhelyezzék a Terror Háza Múzeum előtt.

A fideszes politikus úgy véli, hogy a szocialistákat érzékenyen érintik a Terror Háza Múzeummal összefüggő kérdések. Ezért és nem a térség további környezeti terhelésének megakadályozása érdekében utasították el a kérelmet.

Horváth Gyula (MSZP) alelnök az MTI-nek azt mondta, hogy a többség a nem éppen esztétikus látványú, rozsdás vasláncokból álló szobrot az adott helyen nem tartja elhelyezhetőnek, de a főváros más részén igen. Szerintük nem célszerű az, hogy egy térségben ilyen töménységben jelenjenek meg olyan jelképek, emlékművek, amelyek egy bizonyos kort jelképeznek.

Az elutasítás mellett érvelők felhívták a figyelmet a kompozíció balesetveszélyességére is. Nagy rendezvények esetén ugyanis az emlékmű fizikai megjelenése, tartalma is veszélyt jelenthet a tömeg számára.

A múzeum közalapítványa által felkért F. Kovács Attila építész-belsőépítész egyik tervét a Budapest Galéria bírálóbizottsága is támogatta. A szakértők szerint a felállításra javasolt 380 centiméter hosszú, 296 centiméter magas és 80 centiméter széles kompozíció, a brutális, rozsdás lánctömeg szinte eszköztelenül, mégis hatásosan képes érzékeltetni azt, hogy Magyarországot 40 éven át vasfüggöny néven ismert határzár választotta el Nyugat-Európától.