Konrád
5 °C
17 °C

Árverésen Andy Warhol több képe

2009.06.21. 16:32 Módosítva: 2009.06.21. 16:34
Andy Warhol egyik híres festményét árverezik el június 25-én Londonban: a vásznon két tonhalmérgezésben elhunyt háziasszonyt tett halhatatlanná.

A Mrs. McCarthy és Mrs. Brown (Tonhal-katasztrófa) című kép a művész „halottak és katasztrófák” sorozatából való. Ezek némelyikét a valamivel később festett, ezüstözött Elizabeth Taylor- és Elvis Presley-festmény prototípusainak tartják. A festmény kikiáltási ára 4,1-5,3 millió euró között lesz.

Warhol egyéb képei is szerepelnek a Sotheby's kortárs művészeti árverésén, köztük a hatalmas méretű Sarló és kalapács, amely vörös, fehér és fekete színeivel a szovjet időszakkal azonosított kommunista propaganda híres jelképét ábrázolja a hidegháború korában. Ennek a festménynek az árát 2,3-3,5 millió euróra tartják.

Egészen más jellegű a New York-i művészvilág és média vitatott figurájának, Jean Michel Basquiat-nak egyik utolsó alkotása, az igen különleges hatású Exu című festmény, amelyet 1,3-1,5 millió euróra taksálnak. A heroin-túladagolásban, 27 éves korában 1988-ban elhunyt karibi származású festő a képen saját magát ábrázolja Exu istenként. (Exu a nigériai és benini joruba vallás istene, akit a rabszolgák később „magukkal vittek” Amerikába az afrikai kontinensről.) Gerhard Richter egyik vászna, az 1967-ben festett Agancs is kalapács alá kerül. A mű, amely egy szarvasagancsot ábrázol, a német festőnek a fényképezés és a festészet kombinációjával való kísérletei közé tartozik.