Acélszobrok lepik el a Dóm teret

2009.07.07. 14:54 Módosítva: 2009.07.07. 15:02
Szegeden kiállítják az acélszobrászati szimpózium alkotásait.

Különleges képzőművészeti látványosság kíséri az idei Szegedi Szabadtéri Játékok programját; a KASZ09, vagyis a VI. Kecskeméti Acélszobrászati Szimpozion kedden nyílt szobortárlatát augusztus 22-ig láthatja a nagyközönség a Dóm téren.

Ibos Éva művészettörténész a kiállítás megnyitóján hangsúlyozta: a KASZ09 résztvevőinek szobrai igénybe veszik a nézők fantáziáját, megértésükhöz szükség van képzelőerőre és gyermeki játékosságra is. Az alkotások megfoghatók és kipróbálhatók - hívta fel a figyelmet a művészettörténész, aki szerint az ilyen szobrok nagyon hiányoznak ma a közterekről.

Több tonna acélszobor

Mint azt Árvai István, a tárlat szervezője elmondta, a műalkotások a múlt héten zárult alkotótáborban készültek a kecskeméti KÉSZ Ipari Park acélszerkezet-gyártó üzemében. A június 17-től július 3-áig tartó tábort a K-ARTS KÉSZ Művészeti Gyűjtemény szervezte a kísérletező acélszobrászoknak, akik számára az ipari körülmények különleges lehetőséget adtak a legváltozatosabb ötletek megvalósítására.

Az alkotótáborban, amelyen eddig összesen több mint hatvan művész vett részt, neves, tapasztalt szobrászok és pályakezdő fiatal tehetségek egyaránt, nincs kötött téma. Van olyan művész, aki geometrikus formákkal, mások az emberi alakkal dolgoznak - tette hozzá Árvai István.

Elmondása szerint a kísérletezés során az alkotók az acélt gyakran más anyagokkal, például fával, üveggel, kerámiával, műanyaggal, szövettel, vagy más fémekkel párosítják. Születtek már több tonnás óriásalkotások, de használati tárgyak és utcabútor is.

A tábornak nemzetközi kapcsolatai is vannak, az évek során Kanadából, Szerbiából, Tajvanról, Iránból, Izlandról és Németországból is érkeztek alkotók, akik hírét viszik a műhelynek és a magyar művészeknek. Így sok magyar alkotó jutott kiállítási lehetőséghez külföldön - mutatott rá a szervező.

Árvai István szerint rendkívülinek számít, hogy a KASZ09 tíz alkotója között három nő - Péter Ágnes, Rabóczky Judit Rita és a Németországból érkezett Sibylle Burrer - is kipróbálta magát. Mellettük Csepregi Balázs, Drabik István, Majoros Gyula, Kopasz Tamás, Pintér Balázs, Rajcsók Attila és Roskó Gábor dolgozott az idei alkotótáborban.

A szobrokat az alkotótábor végén a helyszínen, a kecskeméti üzemben már megtekinthette egy rövid kiállítás keretében a nagyközönség, s a szegedi tárlatot követően az ország több városában - például Budapesten, Győrött, Székesfehérváron és Miskolcon - is láthatják majd a különleges alkotásokat az érdeklődők.