A New York Times szerint Ascher javított Csehovon

2009.07.10. 09:38
A New York Post után a pénteki New York Times is dicsérte a Katona József Színház Amerikában vendégszereplő társulatának Csehov-előadását.

A New York Times kritikusa szerint Ascher Tamás rendező kitűnően keltette életre az Ivanovot. A cikk kitér arra, hogy amikor a magyar előadásban a főszereplő letolja nadrágját, egyszerre túlhaladottá válik az a régi vita, hogy Csehov darabjait komédiaként vagy tragédiaként kell eljátszani.

Fotó: Szilágyi Lenke (katonajozsef.szinhaz.hu)
Fotó: Szilágyi Lenke (katonajozsef.szinhaz.hu)

A szocialista Magyarország zord világába átültetett színmű Ascher Tamás rendezésében életszerű és eleven, szemben sok más vérszegény Csehov-produkcióval; az előadásban a nyers küzdés szelleme jelenik meg, amelyben a nevetés könnyedén tör elő a sivárságból - fogalmazott a szerző.

A lap szerint divattá vált, hogy egykori Hamletek - mint Kenneth Branagh, Ralph Fiennes és Kevin Kline - elvállalják Ivanov szerepét. Ez természetesnek tűnik, hiszen mindkét karakter bizonytalan, tépelődő alak, öngyilkos hajlammal. Maga Csehov is tesz ilyen hasonlatot a darabban, Fekete Ernő erőlködés nélküli természetes Ivanov-alakítása azonban nélkülözi a shakespeare-i tragikus vonulatot, életközépi válsága kegyetlenül hétköznapinak tűnik - hívja fel a figyelmet az írás, amely arra is kitér, hogy bármennyire kegyetlen és önközpontú ez az Ivanov, sohasem veszíti el a közönség rokonszenvét. A The New York Times kiemelte: a magyar nyelvű darab - a Páll Antal fordítását dicsérő angol feliratokkal - élvezetet nyújt a karakter rejtélyességével, nem kínál gyors magyarázatokat vagy könnyű válaszokat.

A lap megjegyzi, hogy a Fekete Ernő mögötti tompított hátteret élénk színekkel tölti ki egy sor jól átgondolt karakter, köztük Anna Petrovna (Tóth Ildikó), Borkin ispán (Nagy Ervin) és Pása Lebegyev. Utóbbi szerepében Bezerédi Zoltán látható, aki "a legvirtuózabb módon jeleníti meg az elkeseredett dühöt, a szánalmas könyörgést és az őrjöngést".

"Nem csodálkoznék, ha Csehov úgy vélné, hogy ez javított (a művön)" - zárta cikkét a The New York Times kritikusa. A magyar Csehov-előadás a Lincoln Center Festival része, a rangos előadóművészeti központ idén ünnepli alapításának 50. évfordulóját. A Katona József Színház e heti, utoljára szombaton látható vendégjátéka egyben az Extremely Hungary, a rangos New York-i és washingtoni helyszíneken zajló magyar kulturális fesztivál egyik eseménye.