A pápa békülni akar a művészekkel

2009.09.15. 12:10
Novemberre kortárs művészeket hívtak a Vatikánba, a következő Velencei biennálén pedig a Szentszék is kiállítana, csak azt kérik, ne legyenek a közelben provokatív alkotások.

Ötszáz kortárs művésszel találkozna novemberben a pápa, hogy enyhítsen a Vatikán és a jelenkori művészet hűvös viszonyán. A bejelentés szerint a november 21-ei találkozó az első lépés lenne "a művészet és a hit közti gyümölcsöző kapcsolatok felé".

A vatikáni múzeum igazgatója, Antonio Paolucci bejelentése szerint a találkozó a békülést jelenthetné a "nagy elválás után".

A meghívottak között vannak szobrászok, festők, rendezők, költők, írók, zeneszerzők. A Vatikán művészi szempontok szerint postázta a meghívókat, vallási-politikai nézetektől, művészi stílustól függetlenül.

Hetvenöten már elfogadták a meghívást, például Ennio Morricone zeneszerző.

A találkozót János Pál pápa 1999-es, Levél a művészekhez című iratának tízéves évfordulóján tartják. János Pál arról írt, hogy az egyháznak szüksége van a képzőművészekre, építészekre, zenészekre.

Negyvenöt éve szintén ezen a napon került sor VI. Pál pápa találkozására a művészekkel. VI. Pál közismert kortársművészet-rajongó volt, az ő nevéhez fűződik a Vatikáni Múzeum modern vallási és kortárs művészeti részlegének megalapítása.

A részlegben Auguste Rodintól, Wassily Kandinskytől, Pablo Picassótól és Marc Chagalltól is láthatóak művek.

Az olyan alkotások azonban, mint Martin Kippenberger keresztre feszített békája, vagy Paolo Schmidlin Miss Kittyje, amely transzvesztitaként ábrázolja XVI. Benedeket, az utóbbi években elidegenítették a Vatikánt a kortárs művészettől.

A békülés jegyében a Paolucci most kijelentette, a művészet és a hit kapcsolata "végtelen". A Vatikán erőfeszítéseit jelzi, hogy arra készül, 2011-ben részt vesz a Velencei biennálén.

A Vatikán már most jelezte, pavilonjának távol kell lennie a provokatív művészeket felvonultató kiállítóhelyektől. Ugyanakkor hangsúlyozta a párbeszéd fontosságát arról, hogy miért hiányzik a kortárs képzőművészet nyelve a szakrális művészetből.

A Vatikán eszerint nem figyelt fel Mátrai Erik videómunkáira, amelyekben a középkori ikonfestészetet keveredik a hig-tech digitális technikával. Ahogy arról beszámoltunk, a vallásos témákkal foglalkozó magyar művész alkotásait húsvétkor Rómában is kiállították.