Indonézia nyerte a nagy batikháborút

2009.09.30. 12:26 Módosítva: 2009.09.30. 12:34
A művészeti formát az ENSZ is az indonéz kulturális örökség részének nyilvánította, pedig Malajzia is magáénak vallotta a batikolást.

"Mindenki batikolt ruhát vegyen fel október másodikán" - sürgette az indonéz államfő szerdán a honfitársait, miután az ENSZ hivatalosan is a délkelet-ázsiai szigetország kulturális örökségének nyilvánította a művészeti formát. A címért szomszédjával, Malajziával volt versenyben, amelynek lakói szintén a saját találmányuknak tartják a batikolást.

Nagy az öröm Indonéziában, miután az ENSZ kulturális szerve, az UNESCO hivatalosan lezártnak tekinti Indonézia és Malajzia "batikháborúját". A két ázsiai ország arról vitázott, hogy melyiküktől származik a világszerte elterjedt és kedvelt kelmefestési forma. A döntést hivatalosan október másodikán jelenti be a szervezet, amit Susulo Bambang Yudhoyono elnök méltóképpen szeretne megünnepelni, ezért arra biztatta a 234 millió lakosú országának állampolgárait, hogy aznap csak batikolt ruhákat vegyenek fel.

800px-Batik-coloracio

A helyi média is óriási győzelemnek nevezi a döntést, amely egy újabb fejezetet zárt le a két ország kulturális csatáiban. Indonézia gyakran vádolja azzal Majalziát, hogy tőlük "lopja" táncait és zenéjét is. Legutóbb például azon háborodott fel Dzsakarta, hogy egy Malajziáról szóló reklámban a sajátjának nevezett egy, a főként hinduk lakta Bali-szigetről származó tradicionális táncot.