Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Vasarely unokájának ítélték a hagyatékot

2009.11.09. 19:47
Az op art magyar származású mesterének családja évek óta pereskedett a hagyatékért, most kiderült, hogy Pierre Vasarely kapja.

A francia igazságszolgáltatás Pierre Vasarelynek, Victor Vasarely (Vásárhelyi Győző, 1906-1997) festőművész unokájának ítélte a nagyapja hagyatéka feletti rendelkezés jogát.

A dél-franciaországi Aix-en-Provence bírósága pénteki ítéletében azt is elrendelte, hogy Michele Taburno-Vasarely, a festő menye, Jean-Pierre nevű fiának második felesége tíz napon belül köteles átadni Pierre Vasarelynek a művész archívumát, az esetleges késlekedés után napi 1000 euró büntetést kell fizetnie.

A bíróság döntése 1999. március 15-ig, Victor Vasarely haláláig visszamenőleges hatályú. Egyúttal érvénytelennek mondta ki a Vasarely Alapítvány igazgatótanácsának összetételét 2002 és 2006 között, és a fenti időszakban hozott döntéseit semmisnek nyilvánította.

A Vasarely által az 1976-ban létrehozott alapítványnak a 18 ezer selyemszitanyomat mellett ajándékozott 1300 Vasarely-mű többségének nyoma veszett. Mindössze 42 monumentális alkotás található az alapítvány épületében.