Most vették észre a júniusi Munch-lopást

2009.11.18. 12:47 Módosítva: 2009.11.18. 12:47
Júniusban Munch-képet loptak Norvégiában, de a rendőrség csak a múlt heti rablás miatt jelentette be. Néhány éve a Sikolyt vitték el.

Júniusban Munch-litográfiát loptak el egy oslói galériából, közölte a rendőrség, miután múlt csütörtök éjjel ritka Munch-litográfiát vittek el ismeretlenek egy norvégiai művészeti galériából.

A norvég rendőrség szerdai tájékoztatása szerint a 300 ezer eurót (79,4 millió forint) érő, fekete-fehér litográfia az Elválás II. címet viseli, és egy költözés során tűnt el egy oslói műteremből. Azt egyelőre nem tudni, kik vitték el a művet, amelynek eltulajdonításáról csak most szereztek tudomást, miután az Interpol ellopottműtárgy-listáján felbukkant.

Múlt héten egy 240 ezer euró (64,5 millió forint) értékű Munch-litográfiát loptak el tolvajok Norvégiában: egy ablakon át jutottak be a galériának helyt adó épületbe, ahonnan magukkal vitték a "Historien", azaz "Történelem" című képet. Szakértők szerint a mű eltűnése azért is komoly veszteség, mert a norvég festő számos litográfiája közül ez volt az egyetlen kézzel színezett alkotás.

Az 1944-ben elhunyt Edvard Munch képei már korábban is kerültek tolvajok kezébe: 2004-ben a két leghíresebb munkáját, a "Sikoly" és a "Madonna" című műveket vitte el két fegyveres rabló az oslói Munch Múzeumból. Az alkotások 2006-ban kerültek elő.