Underground bulihelyszín lett a tv-székház

2009.11.27. 10:11 Módosítva: 2009.12.02. 15:04
Lassan fél éve várja üresen a Tőzsdepalota, hogy luxuslétesítménnyé alakítsák, miután a Magyar Televízió kiköltözött belőle. Megnéztük, milyen állapotban hagyták ott a volt székházat, utánajártunk, miért nem történik semmi az épülettel, és a látványterveket is megvizsgáltuk.

A Magyar Televízió július végén kiköltözött Szabadság téri székházából, az egykori Tőzsdepalotából. A kanadai Tippin Corporation már 2006-ban megvásárolta a belvárosi ingatlant az ÁPV-től 4,5 milliárd forintért, de mivel új székház nem volt, az MTV három évig visszabérelte a helyet. A Tippin a palotában "prémium" irodákat, üzleteket, kávézót szeretne kialakítani, esetleg lakásokat, de még mindig nem kezdődtek el a munkálatok.

2009 júliusának elején ugyanis a Központi Építészeti-Műszaki Tervtanács elutasította a a Tippin által megbízott CMA International Kft. és a Beyer Blinder Belle Architects & Planners rekonstrukciós terveinek elvi engedélyezését. Ellenezték a terveken megjelenő új szerkezeteket, hiszen tetőteret és új szinteket is akartak. Inkább azt szerették volna látni a befektetőktől, hogy az épület eredeti formáját alakítják vissza. A ház a vásárlási procedúra ideje alatt vált műemlékileg védetté, a beruházó szabadabb alakíthatósággal számolt. Az eredeti kinézet visszaállítását az is nehezíti és drágítja, hogy nagy része elpusztult.

Új terv

Pár hete a tervtanács rábólintott a módosított tervekre, bár az Építészfórum jegyzőkönyvéből kiderül, egyes szakértők (köztük Ráday Mihály) felkérték a céget, fontolják meg, hogy az egyik csarnokot mégsem építik be.  Mehetnek tovább az engedélyeztetési procedúrával, az építési engedélyek kiadását a cég 2010 közepére reméli. Körülbelül 100 millió eurós beruházást terveznek.

A Tippin Corporation munkatársa, Németh Péter ismertette az átdolgozott terveket. Az új terv 3000 négyzetméterrel kevesebb térrel számol, mint az előző. Majdnem teljesen eredeti formájára alakítanák vissza az előcsarnokot, a hozzá tartozó lépcsőházakat, a központi aulát, az aulát az északi tőzsdecsarnokkal összekötő bazilikális folyosót. A földszinten kávézót szeretnének az Upor Kávéház helyére, amiről hírlik, tőzsdei zugkereskedelme jobb napokon több forgalmat bonyolított, mint a hivatalos.

Az aula az épület közepe, ide vezet a Szabadsag téri és a korábbi, elbontott és elfalazott Nádor utcai bejárat, innen indult a korábbi déli és az északi bazilikális folyosó. Teljesen helyreallítják, és a Nádor utcai bejarátot újra megnyitják. Balra, a mostani állapotában látható a faajtó, amivel a főbejárattal szembeni kijártatát lezárták, az aula erkélyeit pedig szintén lefalazták farostlemezzel, hogy több irodának legyen hely. Az új tervben ezeket a boltíves nyílásokat újra megnyitnák.

Az északi bazilikális folyosó és ruhatár, ami régen az aulát kötötte össze az északi árutőzsdeteremmel, födémmel lett kettéosztva, az eredeti falakat elburkolták. Az MTV idejében filmvetítőként funkcionált. A felújítási terv helyreállítaná a helyiséget az eredeti tervek szerint. Új funkciója újra folyosó lesz, kiállításoknak, rendezvényeknek is helyt ad.

A következő képen a déli bazilikális folyosót és ruhatárat láthatják, ami régen az aulát kötötte össze a déli árutőzsdeteremmel. Az MTV idejében itt működött a Híradó stúdiója. A földszintig visszabontották, majd csarnokot építettek helyette stúdiónak. Mivel az északi folyosót visszaállítják eredeti állapotába, a déli folyosót inkább az eredeti forma modern interpretációjaként alakítják ki. Új funkciója újra folyosó lenne, megint csak kiállítások, rendezvények számára.

Alpár Ignác 1907-ben átadott épülete kívülről az ablakokat leszámítva jó állapotban maradt meg, a 70-es, 80-as években felújították. Az alábbi képen az látszik, hogy az utóbbi évtizedekben a hátsó, Nádor utcai bejáratot lezárták, a rekonstrukció során újból megnyitják.

Bejárás

De milyen állapotban van most a lassan fél éve üres Tőzsdepalota? A bejáráson a gondnok Tóth István és a Tippin képviseletében Németh Péter kalauzolt minket. A lenyűgöző épületben őrző-védő szolgálat működik, ezen kívül csupán a gondnok van ott mindennap, hogy karbantartsa az elektromos, a víz- és a fűtéshálózatot, kisebb javításokat végezzen.

Galéria a bejárásról

Nemsokára temperáló fűtést fognak tartani az ódon kazánrendszerrel, nemcsak azért, hogy ők néhányan ne fázzanak, és a csövek se fagyjanak el, hanem mert a héten a Cinetrip tart nagyszabású bulit. A tulajdonos képviselője elmondta, szigorú feltételekkel, komoly biztosítékok mellett adják ki nekik a teret. Ki akarják próbálni, hogy működik-e egy ilyen rendezvény, céljuk, hogy az emberek jobban megismerjék ezt az épületet. Csak néhány terem lesz nyitva, mert az épület többi része nem túl biztonságos a kilógó kábelek és egyéb veszélyforrások miatt.

Káosz

Nem voltunk mindenhol, de a bejárás így is majdnem négy órán keresztül tartott. A világ egyik legeklektikusabb belső elrendezését ismerhettük meg. A kaotikus belső nem Alpár Ignác keze munkáját dicséri, hanem egy évszázad toldozásának-foldozásának, irodatérnyerési leleményének köszönhető, no meg a korábban hiányzó műemléki védettségnek. "Volt, aki már harminc éve dolgozott itt, de mégis eltévedt a házban" - mondja István, ami a labirintusrendszert figyelve egyáltalán nem tűnik túlzásnak.

Hol vagyunk?

Elképesztő megoldásokat improvizáltak, a nagy, egy légterű helyiségekből álló épületben folyamatosan darabolták fel a területeket, hogy az MTV létszámának növekedése miatt még több irodát létesíthessenek. Az egyik szárnyban a például az egész folyosót arrébb tolták, és keskenyebbé tették, hogy a fennmaradó helyen lehessen még több iroda, de az aula ablakait is ezért zárták le, erkélyeket és lépcsőfordulókat is alakítottak át irodává. "Régen nagy élet volt" - mondja István, aki három éve üzemeltetési vezetőként. A galériázás módszerével is éltek, és rengeteg furcsa szinteltolással tették még érdekesebben tagolttá a belsőt.

Nem volt luxus

Az eredeti, 5,5 méteres belmagasság csak a vezetői szárnyban maradt meg, de ez a rész sem túl díszes. Annyi a különbség a többi, falanszterszerű irodarésztől, hogy itt parketta van, és nagyobb irodák, szélesebb folyosók. A Szabadság térre néző szárny ablakai, csodás kilátása ad elit jelleget, az egyetlen díszes terem egy tanácsterem, kazettás plafonnal, csillárral. Láttunk egy kék és egy sárga falat, István szerint ez kiváltságnak számított, mert amúgy nem díszítették a szobákat ha a posztereket leszámítjuk.

Az egyetlen díszes szoba

Az ajtókon sok helyen "A helység üres" (sic!) matrica, az erkélyen már kinőtt a fa, a tégla sok helyen lepotyogott, a falak salétromosak, a folyosókon áporodott szag terjeng. Nem csoda, hogy akartak volna még felfelé építkezni, hiszen a kilátás pazar mind Buda mind Pest irányába, a tornyokból a Duna is látszik. A páternoszter most nem működik, de meg akarják őrizni. Az egyik stúdió teherliftje akkora, hogy lovat is fel lehet benne vinni, a normális liftben pedig van egy "expressz be" feliratú gomb, de azt mondták, nem csinál semmit. A padlásnál már csak a pincerendszer fantasztikusabb hangulatú, a második világháborúban légópincének építették át, és itt van a kazánház is.

Belső udvar

A Tőzsdepalota a világháborúban nem nagyon sérült, csak pár találatot kapott, és a 2006-os tv-ostromkor is csak a falak, a kőburkolat és a bejárati ajtó sérült meg, azt ki kellett cserélni.

Műhely

Mivel a bútorokat már elszállították, a hajdani eklektikát a kialakításon kívül már csak a megmaradt lámpabúrák tükrözik, minimum húszfélét számoltunk meg. A költöztetést jól elvégezték, egyedül a pincében, az asztalosműhelyben találtunk még tárgyakat, innen meg is mentettünk pár meztelen nős képet az utókornak, mert kidobták volna őket.

Tőzsdepalota

A Magyar Televízió a Szabadság tér 17., az egykori Tőzsdepalota épületének eleinte csak a töredékét foglalta el, később az egész épület lett az otthona. A főváros központjában, a bank- és kormányzati negyedben, a történelmi Lipótváros szívében, Budapest egyik legszebb terén álló épület Alpár Ignác tervei alapján készült eklektikus-szecessziós stílusban, 1897 és 1907 között. Miután 1948-ban bezárt a tőzsde, először a Lenin Intézetet, később a Technika Házát fogadta be. Az MTV 1957-től működött itt, bár a hetvenes évek elejére már kiderült, műsorkészítésre az átalakítások ellenére sem egészen alkalmas az épület.