Aba-Novák 15 milliót ért a hétvégén

2009.12.07. 12:33
Néhány milliókat hozó licittel, de általában kikiáltási áras leütésekkel zajlott a Belvedere Galéria hétvégi árverése.

A 208 tételes, festményeket és szobrokat tartalmazó első napon harminc alkalommal koppant hét számjegű összegen a kalapács. A legtöbbet, 9,5 millió forintot két nagybányai festményért adták. Ziffer Sándor 1933-as, gazdag koloritú Malomárok című alkotásáért és Nagy Oszkár egyik főművének tartott, Kereszthegy Nagybányán című, méretes tájképéért.

Aba-Novák Miklós: Olasz városrészlet
Aba-Novák Miklós: Olasz városrészlet

Egy színpompás nagybányai táj, Perlrott Csaba Vilmos 1930-as vászna 4,8 millióról indult és 7,5 milliónál zárult a licit. Kikiáltási áron, 7,5 millió forintért vették meg Czóbel Béla fényekkel, kontúrokkal szerkesztett Párizsi házak című olajképét.

Aba-Novák Vilmos két festményét, egy korai, elegáns férfiportrét és az 1930-as Olasz városrészletet egyaránt 8,5 millió forintról indították, és ugyanennyi lett a leütési áruk is. Ugyancsak 8,5 milliós kikiáltási áron vitték el Vaszary János pasztózusan festett kislányportréját. A most felbukkant Festőnőkért viszont 2,8 millióról 4,2 millióig tartott a licitálás.

Zsögödi Nagy Imre női portréja 2,2 millió forintról duplázott, egy korai Ámos Imre-csendéletért 1 millió forinttal adtak többet 1,2 milliós kikiáltási áránál. Czigány Dezső rózsaszínben, zöldekben pompázó dél-francia tájképe 4,8 millióról indult és 5,5 millió forintért kelt el. Szolid emelkedéssel, 950 ezer forintról 1,4 és 1,5 millióra ment fel egy Nagy István- és egy Scheiber Hugó-festmény ára.

Kikiáltási áron - igaz, milliókért - keltek el Anna Margit, Ligeti Antal, Koszta József, Kádár Béla, Mednyánszky László, Schönberger Armand művei.

A második napi ezüst árverésen a néhány tízezer és pár százezer forint közé árazott használati asztali edények és dísztárgyak szinte mind elkeltek kikiáltási árukat többnyire meghaladó leütéssel. A legdrágábban egy 1830-as, TA mesterjegyű antik ezüst gyertyatartó pár talált gazdára, a majdnem 9 kilós páros 1,8 millió forintot ért meg egy gyűjtőnek.