Két füstölgő puskacső

sci-fi.hu
2009.12.20. 11:51
A Galaktika magazin januári számának központi témája a csatatéri élmények emberre gyakorolt pszichológiai hatásai.

A témához kapcsolódóan Greg Mellor A birodalom védelme című novellája emberek és idegenek háborúját mutatja be a kibertérben, valamint ennek hatását a családi kapcsolatokra. Clifford D. Simak klasszikus Hídfőállása pedig egy idegen bolygó dölyfös emberi felderítőit szembesíti olyan körülményekkel, amelyek ellen a teljes körű katonai védelem sem ér semmit.

G-238

A 238. számban befejezéséhez érkezik Samuel R. Delany Hugo- és Nebula-díjas kisregénye, Az idő mint féldrágakövek spirálja. Antal József pedig tovább folytatja elbeszélés-sorozatát a vénuszlakókról. Az apa és az anya szemszöge után ezúttal kislányukat követhetjük az új történetben.

Joe R. Lansdale steampunk írása, a Lekésett vonatok két vadnyugati hős megváltozott életével illusztrálja az alternatív világot. A havi retro ezúttal John Wyndham elégikus novellája a Mars kényszerű telepeseiről.

Olvasható továbbá a lapban interjú William Gibson íróguruval, valamint Hargitai Henrik Planetológia és SF című tanulmányának második része, immár konkrét égitestek valóságát viszonyítva tudományos-fantasztikus önmagukhoz.

Megduplázott adagban jelentkezik a játékrovat (Borderlands, Machinarium), illetve a filmajánló (Avatar, True Blood), de található még cikk az elektronikus térfelügyelet jövőjéről, egy memóriatárolós tollról és egy klingon billentyűzetről is.