Megtalálták Picasso gitárját

2009.12.30. 09:05 Módosítva: 2009.12.30. 09:09
Picasso egy ismerősnek adta a sárga gitárt, aki egy műkereskedőnek adta, hogy vitrint készítsen a műtárgynak. A rendőrök mégis egy cipős dobozban találták most meg a gitárt a műkereskedő lakásán.

Egy cipődobozban találták meg olasz csendőrök Pablo Picasso rég elveszettnek hitt kis méretű gitárját.

A spanyol festőművész a sárga, szürke és fekete színűre festett fából készült, kis hangszert Paloma lányának szánta ajándékul. Később azonban egyik olasz barátjának és művésztársának, Giuseppe Vittoria Parisinek ajándékozta.

Parisi ezt követően összebarátkozott egy kereskedő-műgyűjtővel, aki később rávette az akkor már 92 esztendős olasz művészt, hogy bízza gondjaira Picasso műremekét, majd ő készít egy, a műtárgyhoz méltó vitrint, amelyben tárolja a gitárt. A "Pequena Guitarra" azonban ezt követően eltűnt.

Parisi januárban elhunyt. Özvegye ekkor a csendőrséget kérte meg arra, hogy kutassa fel az értékes hangszert. A csendőrök végül a kereskedő "barát" Róma közeli luxusvillájában, egy cipődobozban elrejtve találták meg a Picasso-gitárt, amelyet az észak-itáliai Lago Maggiore partján fekvő Maccagnóban, Parisi szülővárosában lévő kortárs művészeti múzeumban állítanak ki.