no

Meghalt J. D. Salinger, a Zabhegyező írója

2010.01.28. 19:24 Módosítva: 2010.01.28. 22:27

Meghalt J. D. Salinger, a Zabhegyező írója - jelentette be csütörtökön a családja. New Hampshire-i otthonában, 91 éves korában érte a halál.

A Zabhegyező 1951-ben jelent meg. Főszereplője, a lázadó teenager, Holden Caulfield halhatatlanná vált.

Salinger évtizedek óta elzárkózva élt a Cornish nevű településen, visszautasította az interjúkat és a közszereplést. Utolsó interjúját 1980-ban adta.

9c1aa64a

Salinger Manhattenben nőtt fel. Apja zsidó kereskedő-iparos volt, fiát igyekezett bevonni a családi üzletbe. Európába is elküldte a húsfeldolgozást tanulmányozni, Salinger viszont annyira megundorodott a vágóhidaktól, hogy elhatározta: más utat keres. Egyesek ezzel magyarázzák mániákus vegetarianizmusát.

A '40-es évek elején már több novellája megjelent, utána pedig szolgált a II. világháborúban szolgált. Részt vett a normandiai partraszállásban, majd koncentrációs táborok felszabadításában. A hadseregben ismerkedett meg Hemingway-jel.

1948-tól a New Yorker magazinban publikálták novelláit, a nagy sikerű Zabhegyező után 1961-ben adták ki a Franny és Zooey című regényét, 1963-ban a Magasabbra a tetőt, ácsok és a Seymour: Bemutatás című kisregényeit. 1965 óta nem jelent meg új művel.

Az elmúlt évtizedekben többször fordult bírósághoz, hogy megakadályozza a róla szóló írások megjelenését, ami csak tovább növelte a személye körüli publicitást.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport