Zsidó múzeumot hozhatnak létre Nagyváradon

MTI/Index
2010.03.04. 12:06
A helyi zsidóságnak állítana emléket az egyik nagyváradi zsinagógában a Körösvidéki Múzeum, amely a tervek szerint pénteken átveszi a használaton kívüli ingatlan kezelési jogát.

A Körösvidéki Múzeum huszonöt évre veheti ingyenesen használatba az ortodox zsinagógát a Nagyváradi Zsidó Hitközségtől - írja a Krónika című kolozsvári napilap csütörtöki számában.

A megyei múzeum a nagyváradi és Bihar megyei zsidóság múzeumát hozhatja létre az épületben, ehhez a Nagyváradi Zsidó Hitközség szolgáltat majd kiállítandó tárgyakat. Ha elkészül a múzeum, a látogatók a holokauszt bemutatásával és kutatásával foglalkozó jeruzsálemi Jad Vasem Múzeum adattárához is közvetlenül hozzáférhetnek.

A városban 19. és 20. század fordulóján a lakosság csaknem 26 százaléka volt zsidó. A második világháború idején legtöbbjüket elhurcolták vagy elmenekültek, így most egyetlen hitközség működik a városban, a három zsinagóga közül pedig egyet használnak. A múzeumnak "kiszemelt" Teleki (Városháza) utcai ortodox zsinagóga a második világháború után üresen maradt, évek óta egy magáncég használja az udvarát gyümölcs- és zöldségpiacként, valamint ellátja az épület őrzését is.