Árverezik Warhol egyik utolsó önarcképét

2010.03.23. 15:52
Andy Warhol egyik utolsó önarcképét elárverezi New Yorkban a Sotheby's aukciósház.
s02pco6.gif

A kép nem sokkal a művész halála előtt, 1986-ban készült, értékét 10-15 millió dollárra becsülik - közölte a műről a neves árverési ház, amelynek képviselője szerint a szóban forgó kép ikonikus és ritka műalkotás.

Az eladásra kínált darab annak az önarcképsorozatnak a darabja, amelyet az 1928 és 1987 között élt művész a nyolcvanas években festett, és amelyet alkotásai között a legjelentősebbek között tartanak számon. "Monumentális olajfestmény, 2,74 méteres, egyike a még magántulajdonban lévő két önarcképnek" - mondta a Sotheby's szóvivője. A képen fekete háttér előtt bíbor tónusban látható Warhol arca. A művész polaroid gépével készített fényképek alapján dolgozott.

Kisebb méretű és eltérő színű önarcképsorozatot birtokol a művész nevét viselő pittsburghi múzeum, amely kék és sárga színű képeket őriz. A texasi Fort Worth modern művészeti múzeuma zöld árnyalatú önarckép tulajdonosa, míg egy piros változat magánkézben van. Az alkotást a brit székhelyű aukciósház Hongkongban és Londonban is kiállítja, mielőtt május 12-én árverésre bocsátaná.