Meghalt Jim Marshall rockfotós

2010.03.25. 16:08 Módosítva: 2010.03.25. 16:08
Az amerikai rockfotós olyan sztárokat fényképezett, mint a Beatles, Jimi Hendrix, Miles Davis, Janis Joplin, Jim Morrison, Johnny Cash vagy Bob Dylan. 74 éves korában, álmában érte a halál New Yorkban.
Jim Marshall Fotó: Jim Britt
Jim Marshall
Fotó: Jim Britt

Leghíresebb képei közé tartozott az, amelyen Jimi Hendrix meggyújtja a gitárját a Monterey popfesztiválon, vagy amelyiken a grimaszoló countrysztár, Johnny Cash középső ujjával "bemutat" a kamerának a San Quentin börtönben - írta a www.rollingstone.com.

Jim Marshall: Jhonny Cash
Jim Marshall: Jhonny Cash

Marshall 1936-ban született Chicagóban és 1959-ben kezdte pályafutását. Egy ritka szerencse folytán kilenc tekercs filmet készíthetett John Coltrane dzsesszszaxofonosról, és miután az Atlantic és a Columbia lemezkiadó alkalmazta, gyorsan sikerült elérnie, hogy olyan csillagokat fotózhasson, mint Bob Dylan, a Who együttes és Ray Charles. Ő volt az egyetlen fényképész, aki képeket készíthetett a színpad mögött a Beatles tagjairól az együttes utolsó, San Franciscó-i koncertjén, dolgozott a woodstocki fesztiválon 1969-ben és a Rolling Stones 1972-es turnéján is.

Különleges kapcsolatokat sikerült kiépítenie a rockzenészekkel és ezt sikeresen használta munkája során. Ahogy erről egyik utolsó interjújában tavaly októberben beszélt, csak felhívta Janis Joplint, hogy csinálna róla néhány képet, és ő azt felelte, "Persze, gyere csak!". Hozzátette: bíztak benne és tudták, csak a legjobbat akarja nekik.

Jui Marshall: Grace Slick és Janis Joplin
Jui Marshall: Grace Slick és Janis Joplin

Egészen az elmúlt évekig aktív volt, olyan mai sztárokat is megörökített, mint John Mayer, Ben Harper, Lenny Kravitz vagy a Velvet Revolver. Öt könyvet publikált, az utolsót tavaly Trust címmel. Több mint ötszáz lemezborítót fotózott,

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport