Japánoké a legfontosabb építészeti díj

2010.03.29. 14:40
Szedzsima Kazujo és Nisizawa Rjue japán építészeknek ítélték idén a szakma legrangosabb elismerését, a Pritzker-díjat.

A zsűri indoklása szerint a duó Japánban, Németországban, Angliában, Spanyolországban, Franciaországban, Hollandiában és az Egyesült Államokban álló épületei kifinomultak, erőteljesek, pontosak, könnyedek és leleményesek, mégsem túlságosan vagy tolakodóan agyafúrtak. Az építészekből, egyetemi tanárokból, írókból és dizájnerekből álló zsűri kiemelten méltatta azt is, hogy a japán építészek mesterien bánnak a fénnyel és az átlátszósággal, új határokig jutva el ezek használatában.

Az 1995-ben alapított tokiói Sanaa építésziroda 54 és 44 éves létrehozójának elismerésével a gyakran az építész szakma Nobel-díjaként emlegetett, évente odaítélt Pritzker-díj immár negyedik alkalommal került japán építészekhez; 1987-ben Tange Kenzót, 1993-ban Maki Fumihikót, 1995-ben pedig Ando Tandaót tüntették ki az elismeréssel.

A Szedzsima és Nisizawa tervezte épületek közé tartozik az ohiói Toledo Művészeti Múzeum 2004 és 2006 között elkészült üvegpavilonja, a 2007-ben átadott New York-i Új Múzeum, hazájukban a naganói O-Múzeum, a kanazawai Kortárs Művészetek XXI. Századi Múzeuma, valamint a Tokió Omotesando nevű elegáns bevásárlónegyedében található Christian Dior-épület. Európában nevükhöz fűződik többek között a hollandiai De Kunstline Theatre, az esseni Zollverein Management és Design Iskola és a londoni Serpentine Galéria 2009-es nyári kerti pavilonjának tervezése. Szedzsima úgy fogalmazott, nagy megtiszteltetés számára az elismerés. "Azzal kísérletezek, hogyan tudok létrehozni olyan építészetet, amely nyitott érzést kelt; úgy érzem, ez nagyon fontos az új építésznemzedéknek" - fejtette ki. Szedzsima jelenleg az idei velencei építészeti biennále igazgatójaként tevékenykedik, az első nő, aki betölti ezt a posztot.

Az építészduó saját elmondása szerint nem követ semmilyen jellegzetes japán építészeti hagyományt. Elismerték ugyanakkor, hogy hatottak rájuk a tradicionális japán építészet puritán építési módszerei, könnyű anyagai, a külső és belső tér határainak jellemző elmosódása. 
A Pritzker-díjat 1979-ben alapította a chicagói Pritzker család. A Hyatt szállodaláncot birtokló família olyan élő építészeket akart elismerni, akiknek munkái jelentős értéket hordoznak az egész emberiség számára.

A 100 ezer dollár (csaknem 20 millió forint) pénzjutalommal járó díjat elsőként Philip Johnson amerikai, tavaly Peter Zumthor svájci építész nyerte el. A díjat minden évben különböző helyszínen adják át: idén május 17-én a New York-i Ellis Islanden.